Előző
Következő
új cikk

6.oldal

Forradalmi bíróságok

Népszava|2017. dec 13. 06:22
[A+ A-]

Az ellenforradalom, a tisztviselők szabotázsa, a fosztogatások és a spekulációs manőverek leküzdésére forradalmi bíróságokat alakítottak. E bíróság tagjait az egyes helyeken levő szovjetek választják. A bíróságok szabad kezet kaptak arra nézve, hogy megválasszák eszközeiket a forradalmi parancsok megsértése ellen való harcban. A büntetések között pénzbüntetések, nyilvános helytelenítés, a nyílt hitel bevonása, kényszermunka és szabadságvesztés szerepel. Minden tisztességes polgárnak nyilvános vádoló és védő joga van.

Zárolták az aranykészletet

A pétervári kormány valamennyi orosz bank aranykészletét lefoglalta, köztük az állami bankét is. Az állami bank tartós zárvatartása és a magánbankok többnapi szünetelése folytán a bankjegyforgalom nagy akadályokba ütközött A pétervári bankok ezer rubelnél nagyobb összeget nem fizetnek ki, más bankok csak háromszáz rubelt adnak. A vidéken a helyzet a pénzhiány folytán válságos.

A hadifoglyok jogai

Orosz újságok közlése szerint a munkástanács dekrétumot dolgozott ki, amelynek értelmében a hadifoglyok ugyanazokat a jogokat élvezik, mint az Oroszországban élő egyéb külföldiek.

Népszava, 1917. december 13.