Előző
Következő
új cikk

Belföld

Habony Honkongba se csak helikopterezni jár

Népszava|2017. dec 13. 12:44, frissítve: 2017. dec 14. 08:27
[A+ A-]

Forrás: Facebook

Nemcsak Londonban tart fenn céget Habony Árpád, a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó egy hongkongi vállalkozásban, az Asia Frontier Limitedben is érdekelt 2015. áprilisa óta - derítette ki a Direkt36. Egy hónappal korábban, 2015. márciusában jegyezték be a londoni Danube Business Consulting Ltd-t; a brit tanácsadó céget az idén augusztusban elhunyt Arthur J. Finkelsteinnel közösen birtokolta Habony. (Pontosabban: Finkelstein egy cégén, az Arthur J Finkelstein & Associates Inc.-en keresztül birtokolta a Danube felét, s ez a helyzet halála után sem változott: az ismert amerikai kampánytanácsadó nevét viselő cég továbbra is Habony üzlettársa. Finkelstein halálával azonban meghatározó személyes kontrollja megszűnt a cég fölött, s befolyásoló helyzetben egyedül Habony maradt a Danube-ban - mindezt a HVG derítette ki.) Ügyvezetőként pedig a századvéges Lánczi Tamást, a Figyelő főszerkesztőjét, a Corvinus-rektor Lánczi András fiát alkalmazták.

Míg a londoni tanácsadó cégről legalább annyit lehet tudni, hogy nemzetközi kampányokban dolgozik (a horvát és a francia választásokkal hozták összefüggésbe) a hongkongi vállalatról szinte semmit. A Direkt36 szerint az Asia Frontier Ltd. igazgatója - másfél hónappal az alapítás után lett cég vezető - és egyetlen részvényese Habony Árpád (az egyetlen, 1 hongkongi dollár névértékű törzsrészvény az övé), a cégnek nincs weboldala, az éves beszámolóiból nem derülnek ki pénzügyi adatok, és az interneten nincs egyéb nyoma sem annak, hogy az elmúlt két és fél évben bármilyen tevékenységet végzett volna.

Ám az Asia Frontiernek a tulajdonoson kívül van még egy figyelemreméltó kapcsolata Magyarországgal: ahhoz a kínai üzleti körhöz kötődik, amely az egyik nyertese volt a kormány letelepedési kötvényprogramjának. Habony cége ugyanazt a C&B Wise Consultants Company Limited nevű társaságot bízta meg a titkári feladatok ellátásával, amely a kínai kötvényárusító üzleti kör több cégének is dolgozik, és kettő közülük ugyanúgy a titkárcég irodájába van bejegyezve, mint Habony vállalkozása - írta a tényfeltáró honlap, amely Habonynál is érdeklődött a hongkongi cégről, ám ő nem válaszolt a kérdésekre.

A C&B Wise-nak körülbelül negyven alkalmazottja van, és kifejezetten titkári szolgáltatások nyújtására szakosodott. Ezt a cég egyik szenior menedzsere mondta telefonon a Direkt36-nak, de az ügyfeleikről szóló kérdésekre nem válaszolt.

A cég titkári feladatokat nyújt a kötvényprogramban részt vevő Hungary State Special Debt Management (HSDDM) Ltd.-nek is. Mint a Magyar Nemzet kiderítette: ugyan a kínai kötvényforgalmazási engedélyt nem ez a cég, hanem a Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapta az Országgyűlés Rogán Antal vezette gazdasági bizottságától még 2013-ban, de utóbbi cég egyszerűen átadta a kereskedés jogát a HSSDM-nek. A legtöbb letelepedési kötvényt kínaiak vették meg, az egész üzlet hasznának a 85 százaléka így a HSDDM-nél landolhatott. A Magyar Nemzet szerint 100 milliárd forintos nagyságrendű összeg kerülhetett ide.

A kajmán-szigeteki HSSDF azért nem számít offshore-nak, mert ismertek a tulajdonosai – magyarázta korábban Rogán, aki akkor még a gazdasági bizottság elnökeként meg is nevezve a tulajdonosokat: Boros Attilát, Lian Wangot, Simon Mutot és Jonathan Chant. Utóbbi onnan is ismert, hogy ő fizette Habony Árpád és barátnője exkluzív hongkongi helikopterútját. 

De a C&B Wise a titkára három olyan hongkongi cégnek is, amelyek magyarországi ingatlanokkal foglalkoznak. Ezek igazgatói, részvényesei között szintén a kötvényeket árusító üzleti kör jelenik meg. A közelmúltig a C&B Wise volt a titkára az LSP International Limited nevű cégnek is, amely a kötvényprogram keretében hozzánk költöző kínaiaknak ajánl szolgáltatásokat. A cég weboldalán befektetési tippek is találhatók: többek között Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodáját, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Andrássy Rezidenciát ajánlják az ügyfeleknek. A cégiratokon a C&B Wise címeként a Tung Hip Commercial Building elnevezésű, 26 emeletes irodaház 1702-es szobája van megadva - írta a Direkt36. Az ingatlanos cégek közül kettő, a Hungary Holding Limited és a Budapest Property Holding Limited is ugyanerre a címre van bejelentve. Az Asia Frontier pedig Habony igazgatói kinevezésének napján tette át a székhelyét pont ugyanebbe a szobába.

Habony ügyvédje a következő nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe:
"Az Asia Frontier Ltd. és a letelepedési kötvények közvetítőinek címe és működési helye nem azonos. Az Asia Frontier Ltd. tevékenysége sem közvetlenül, sem közvetve nem kapcsolódik sem a magyar államhoz, sem a letelepedési kötvények közvetítőihez. Az ezzel ellentétes híresztelések valótlanok. A cég titkáraként megnevezett C&B Wise Ltd. több mint 500 cégnek nyújt székhelyszolgáltatást ugyanott."

December elején Hongkongot az Európai Bizottság az úgynevezett adóparadicsomi „szürke listára” tette, ami azt jelenti, hogy a terület jelenlegi adószabályai nem felelnek meg az EU standardnak, de ígéretet tett azok megreformálására. A Tax Justice Network nemzetközi civil szervezet offshore pénzügyi központként, a világ harminc leginkább titkolózó joghatóságai között nevezi meg Hongkongot.

"Magyarország szabad ország"
A Népszava a Direkt36 cikke kapcsán - konkrét kérdésekkel - kereste meg a Kormányzati Tájékoztatási Központot, amely a következő választ adta: "Magyarország szabad ország, minden magyar állampolgárnak lehetnek külföldi gazdasági érdekeltségei. Magánemberek üzleti ügyeivel a kormány nem foglalkozik. A szóban forgó céggel magyar állami intézménynek szerződéses kapcsolata nincs, megbízást nem kapott!"

Lájkoljon minket a Facebook-on is!