Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Szégyenkáposzta

Népszava|2017. dec 14. 06:08
[A+ A-]

Nincs is szebb, mint amikor így advent idején, a szeretet ünnepére várva melegség költözik a keresztyén szívekbe, melyek az év többi hetében is az elesettekért dobognak, de most kivált. Már az maga volt a csoda, amikor nemrég a debreceni városatyák kitalálták, hogy megadóztatják a szegényeknek szervezett ételosztásokat. Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő ekkor megígérte, hogy töltött káposztát főz a Fidesz–KDNP képviselőinek, amelyet az Országgyűlésben oszt ki az utolsó ülésnapon. Az ételért cserébe önkéntes alapon a képviselők pénzt adhatnak, az így befolyt összeget jótékony célra fordítja Debrecenben.

Meg is főtt a káposzta, de sem az irgalmas nemzeti szívek, sem a pénztárcák nem akaróztak megnyílni. A pofák nyíltak meg, azok viszont irgalmatlan nagyra.

Bangóné szíves saját közlése nyomán: Balog emberminiszter szerint a töltött káposzta megsértette az Országház méltóságát, a fideszes Dunai Mónika szerint lehet, hogy mérgezett is. Soltész Miklós (KDNP) is beszólt, hogy konyhalányokat keresnek, és azért viseltek az étel kiosztásához kesztyűt, mert „annyira szart” főztek. A káposztát a sok jóllakott kecskénk kivitette a teremből és alighanem a kukába öntették, az Úr dicsőségére.

Summa summarum: a „kétharmad” mindösszesen 44 ezer forintot dobott össze a debreceni éhezők javára. (Mészáros Lőrinc az okos szeme egyetlen pislantása alatt többet keres ennél. Hogy a kitett becsületkasszában eredetileg mennyi gyűlt össze, nem tudni, mert lehetett, aki puszta rutinból belenyúlt.) A Fideszből egyetlen képviselő, Kovács Sándor adott személyesen pénzt Bangónénak. Az ő nevét jövőre alighanem feleslegesen keressük a szavazólapon.

Lakhelyemen a múlt héten jótékonysági bált tartottak az egyik óvodában. Olvasom: több mint félmilliót dobtak össze.

Úgyhogy legyen ez a 44 ezer forint egy egymondatos vádirat.

Veress Jenő