Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Ördögi körben

Népszava|2017. dec 14. 06:10
[A+ A-]

Nem lehetett jó döntést hozni az orosz doppingügyben. És hiteleset sem. Ördögi kör ez, de írhatnánk azt is, hogy ördögök köre. Hiszen az a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozott határozatot a súlyos visszaélés szankcionálásáról, amely maga is a korrupció, a csalás melegágya volt, a hitelét, tekintélyét régen elveszítette. A 2016-os riói nyári olimpia előtt ugyanebben a kérdésben eltolta magáról a felelősséget, a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, engedik-e indulni az orosz sportolókat. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) ezzel egyidőben az összes orosz parasportolót kitiltotta. A mai napig zajlanak a kártérítési perek az IPC ellen, melyeket olyan versenyzők indítottak, akik sosem buktak le - mégsem vehettek részt életük legfontosabb sporteseményén.

Ki döntött helyesen? Nincs jó válasz a kérdésre.

A NOB múlt kedden felfüggesztette Oroszország tagságát az államilag irányított doppingolás miatt, a rendszerben aktív politikai- és sportvezetőket is örökre eltiltotta a részvételtől a játékokon. A vétlen sportolóknak nyitva maradt egy kiskapu, a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek. Viszont ha aranyérmet nyernek, a dobogó tetején nem hallgathatják meg hazájuk himnuszát. A versenyzők úgy határoztak, ilyen körülmények között is vállalják a részvételt a jövő februári pjongcsangi téli olimpián. Nagyon kemény büntetés ez azoknak, akik éveken át mindent feláldozva készültek arra, hogy a hazájukat képviseljék egy olyan seregszemlén, amelyre az egész világ odafigyel. Ha nyernek, nem ünnepelhetnek az orosz zászlóval, csak a NOB lobogóját húzzák fel a tiszteletükre. Ez nem tisztelgés előttük, hanem megbélyegzés. Ahogy az sem lett volna jó, ha a NOB úgy tesz, mintha nem történt volna semmi, és az sem, ha minden orosz sportoló távol marad a játékoktól.

A legnagyobb baj a dopping, amely ellen a harcot így sem lehet megnyerni. Mert téved, aki azt gondolja, hogy csak az oroszoknál vagy a korábban lebukott amerikaiaknál tömik tele szervezett keretek között a sportolókat tiltott teljesítményfokozókkal az úgymond "doppingérzékeny" sportágakban.

Bernau Péter