Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Tyúkszem

Népszava|2017. dec 15. 06:13
[A+ A-]

„Magunk akarunk dönteni, nem kérünk Sorosból, nem kérünk a békétlenségből” - ilyen tartalmú nyilatkozatot szavazott meg szerdán a pécsi önkormányzat fideszes többsége, tegnap pedig már azt is meg tudták akadályozni, hogy egy „sorosista” civil szervezet irodát béreljen a településen. Talán nem kellene fönnakadni azon, hogy mit gondolnak azok az emberek a kenyéradó gazdájukról – t. i. Magyarországról –, akik munkaidőben, közpénzért képesek leírni, hogy „Mi, Pécsiek (sic!), megdöbbenéssel értesültünk...”. Nyilván nem mindannyian végeztek nyelvészként az ELTE-n, de, az, hogy az -i képző a tulajdonnévből (főnév) melléknevet (melléknév) képez, és az utóbbit kis kezdőbetűvel írjuk, általános iskolai tananyag. Ha már annyira óvnák a magyar kultúrát az idegenektől, talán ilyen apróságokra is odafigyelhetnének.

Valószínűleg azon sem érdemes rugózni, hogy egy olyan város félti Soros Györgytől (?) az önrendelkezését, amelyiknek az Orbán-féle "elmúlthétévben" az adónkból végrehajtott adósságkonszolidáció ellenére sikerült fülig eladósodnia, és most adófizetői gyorssegélyre szorul 9,5 milliárd forint értékben, aminek fejében, ahogyan arra a független szabadpecs.hu felhívta rá a figyelmet, éppen kormányzati jelzálog kerül a pécsiek teljes ingatlanvagyonára, nyilván a függetlenség jegyében.

Akár azon is át lehetne siklani, hogy egyetlen esetet sem tudnánk mondani, amikor a Soros adományaiból megtámogatott szerveződés békétlenséget szítottak volna bármely településen – ellenben az Orbán-kormány sorra veszíti a pereket, amiért hazug módon ilyesmit állított a szóban forgó civilekről (és ebben az összefüggésben a nyilatkozatot csak is úgy lehet értelmezni: ne jöjjenek Pécsre – mármint az említett szervezetek –, mert különben a Fidesz balhézni fog velük, ami messziről nézve talán békétlenségnek látszik majd).

Az viszont mindenképpen szót érdemel, kitől-mitől is akarják ezek a derék pécsi fideszesek megvédeni a városukat és az országot. Szerintük a Pécsről most kiszorítani tervezett civilek azt akarják, hogy „Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely - a magyarok akaratával ellentétesen - migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek be-telepítésével ellehetetleníti a mai magyarok és leszármazottaik, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét”, amit természetesen meg kell akadályozni.

Nos, nem tudom, mennyire járatosak a baranyai megyeszékhely városatyái a belpolitikában, de most bizony Orbán Viktor tyúkszemére léptek: a magyarok akaratával ellentétesen migránsok tízezreit (köztük bizonyíthatóan priuszos bűnözőket és prostituáltakat is) eddig kizárólag az Orbán-kormány akarta beengedni ide – sőt, nem csak akarta, be is engedte a letelepedési kötvényprogramnak nevezett offshore embercsempészeti konstrukció, illetve a Szijjártó-védenc Kiss Szilárd moszkvai vízumboltja segítségével. „Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában!” - írják, amivel csak egyetérteni lehet: az Orbán-kormányt le kell váltani, mielőtt ez a járvány más településekre is átterjed.

Hargitai Miklós