Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem közösködnek a Jobbikkal

Népszava|2017. dec 15. 05:06
[A+ A-]

A Fideszt nem a szélsőjobboldalnak tett engedményekkel, hanem a demokratikus normákat követve kell megfékezni – mondja Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt elnökhelyettese.

- Melyik a nagyobb veszély: a Fidesz vagy a Jobbik?

SERMER ÁDÁM Most nem matekozni kell! - Fotó: Tóth Gergő

SERMER ÁDÁM Most nem matekozni kell! - Fotó: Tóth Gergő

- Mindkettő ugyanabból a veszélyforrásból fakad, ugyanannak a problémának a leágazása. Mindkét párt elfogadottá és a hétköznapok részévé akarja tenni a szélsőjobboldali retorikát. A különbség csak annyi, hogy hatalmi helyzetével visszaélve a Fidesz jóval nagyobb tételekkel játszik.

- Liberális értelmiségiek egy része – élen Heller Ágnes filozófussal – együttműködést akar a Jobbikkal, a Magyar Liberális Párt viszont kategorikusan elzárkózik ettől. Miért?

Nem közösködünk olyan párttal, amely a kommunikációjában megváltozott ugyan, és igyekszik mérsékelt néppártnak mutatni magát, de valójában ugyanolyan szélsőséges, amilyen volt. Nem számolgatunk, nem a választási matematikával foglalkozunk, hanem következetes és elvszerű politikát folytatunk.

- Heller Ágnes nem elvszerű?

- A politikai erőviszonyokból indul ki, logikus és érthető gondolatmenetet követ. Ennek ellenére nem tudok egyetérteni az érvelésével. A Fideszt nem a szélsőjobboldalnak tett engedményekkel, hanem a demokratikus normákat követve kell megfékezni.

- A magyar történelemben is akad rá példa, hogy egy fajvédő politikus demokratává vált. Mi győzné meg arról, hogy a Jobbik tényleg megváltozott?

- Szimbolikus jelentése is van annak, hogy a Jobbik alelnöke az a szélsőséges, előítéletes gondolkodású Toroczkai László, aki Ásotthalom polgármestereként valláskorlátozó, a szexuális kisebbségeket megbélyegző rendeleteket fogadtat el. Vona Gábornak, a Jobbik elnökének volt egy árulkodó mondata, amikor a maga módján bocsánatot kért a magyar zsidók közösségétől. Kijelentette, hogy ő sosem tartotta szélsőségesnek a pártját. Ezek szerint nem voltak szélsőségesek a Jobbik antiszemita, cigányellenes megnyilvánulásai sem? Vagy az EU-zászló nyilvános elégetése?

- Mit gondol a számvevőszéki eljárásról, amely tiltott párttámogatás címén 660 millió forintos büntetéssel fenyegeti a Jobbikot?

- A legnagyobb gond ezzel a kettős mérce alkalmazása. Nem tudhatom, hogy a Jobbik megsértette-e a törvényt, de az biztos, hogy a Fidesz nagyságrendekkel több pénzt költ ellenőrizetlenül propagandára. Ennek kivizsgálása egy majdani demokratikus kormányra vár.

- Az eddigiekből úgy sejtem, nem mennek el arra a mai tüntetésre, amit a Jobbik hirdetett meg a Fidesz székházához.

- A Magyar Liberális Párt nem vesz részt a demonstráción.

- Nem sértegetni akarom, de ön egy alig mérhető párt nevében beszél. Milyen súlya van annak, amit mond?

- Ezért hangsúlyoztam, hogy ebben a kérdésben hagyjuk a választási matekot. Ne ragadjunk le a pártok támogatottságánál, ne azt nézzük, kinél hány százalékot mutatnak a felmérések. Az értékrend és annak a képviselete a fontos. A liberális alaptézisek mentén, pártpreferenciáktól függetlenül meg kell állítani a populizmus és a szélsőséges ideológiák terjedését.

NÉVJEGY
Sermer Ádám 1984-ben született Budapesten. 2009-ben végezte el a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát. 2013-ban a Liberálisok aktivistájaként kezdett részt venni a közéletben, korábban semmilyen politikai szerepet nem vállalt. A Magyar Liberális Párt elnökhelyettesi pozícióján felül jelenleg ő a párt ifjúsági szervezetének, a LiFT-Liberális Fiatalok Társaságának elnöke is. Közlése szerint egy 2017 júliusában, az amerikai The New York Times-ban megjelenő cikk fiatal, értelmes és elkötelezett liberális politikusként emelte ki személyét.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!