Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kósa Lajosék rejtélyes százmilliós cége

Népszava|2017. dec 15. 05:03
[A+ A-]

ÜZLETELNEK ÉS HALLGATNAK - Kósa Lajos mellett Fiák István - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Furcsa cégvásárlás történt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter családjában – derült ki Hadházy Ákos szavaiból, az LMP-s képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. A miniszter felesége idén márciusban egy 139 millió forintnyi vagyonnal rendelkező céggel lett gazdagabb. A 2014-es alapítása óta bevétellel nem rendelkező, mégis gazdag céget Fiák István ügyvéd adta el a Kósa-családnak. Fiák az iskolaszövetkezeteket összefogó Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) elnöke, a munkaerő szövetkezeti szektor egyik kulcsfigurája. Márpedig Kósa neve sem ismeretlen a szövetkezeti szektorban: idén májusban ő és Harrach Péter (KDNP) nyújtotta be a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvénytervezetet, amit a Parlament nyáron el is fogadott.

Lapunk érdeklődésére Kósa és Fiák sem mondta meg, hogy mennyiért cserélt gazdát a Fiák által alapított, főtevékenysége alapján „üzletviteli tanácsadással” foglalkozó "Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft." A miniszter lapunknak küldött válaszában arra sem tért ki, hogy a családja hogyan miből tudta megvásárolni a 115 millió forintos saját tőkéjű céget. Arra pedig pláne nem válaszolt Kósa: szerencsésnek tartja-e, hogy a családja a munkaerő-szövetkezeti ágazat egyik fő lobbistájával üzletel, majd nem sokkal később ő nyújtja be a szektort újraszabályozó törvényt. Fiák és köre nem lehetett elégedetlen a végeredménnyel: júliusban a DiákÉSZ ajánlására Kósa Lajos kapta a 95. Nemzetközi Szövetkezeti Napon a szövetkezeti érdemrendet.

Fiák és a fideszes politikus kapcsolata igen szoros. Fiák István elnökségi tag a Kósa elnökölte korcsolyaszövetségben, de Fiák bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) etikai és jogi bizottságába is. Az ügyvéd az egyik fő arca a milliárdos adócsalással megvádolt baloldai politikus, Czeglédy Csaba ellen indított fideszes lejárató kampánynak is. (A bíróság előtt eddig többnyire igaztalannak bizonyultak a kormánymédia Fiáktól idézett állításai.) A Fiákot ennek ellenére is hűségesen idéző kormányorgánumok és Fidesz-politikusok arról viszont hallgatnak, hogy Czeglédy és cége félreállításának és a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek indulásának egyik nyertese az a Meló-Diák céghálózat is lehet, amelynek Fiák István az egyik meghatározó alakja. Hadházy Ákos úgy véli, a Czeglédy Csaba ellen indított eljárásnak az lehet az egyik magyarázata, hogy a kormánypárt be akarta biztosítani: a rövidesen elinduló nyugdíjas munkaerő szövetkezeti piacon ne rúghasson labdába a baloldali politikus.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!