Előző
Következő
új cikk

Belföld

Már az ügyészség szerint is súlyos a Korányi-projekt

Népszava|2017. dec 15. 05:01
[A+ A-]

Népszava fotó

 Nyomoznak a Korányi-projekt elnevezésű budapesti klinikai sürgősségi centrum építésének ügyében – erősítette meg a Népszava korábbi információit a legfőbb ügyész, aki maga tájékoztatta erről Jávor Benedeket, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjét. Polt Péter levelében azt írta: a Korányi-projekt megvalósítása során elkövetett bűncselekmény ügyében különösen nagy kárt okozó csalás büntette miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya.

Az ügyészség csak most kezdett el nyomozni, pedig két évvel ezelőtt, több hazai és uniós fórum után – Jávor közreműködésével – már az OLAF-hoz (az EU csalás elleni hivatalához) is eljutott a Korányi-projekt elnevezésű budapesti klinikai sürgősségi centrum építésének ügye. A gyanú szerint a kivitelezést számos olyan szabálytalanság kísérte, amely miatt veszélybe kerülhet a beruházás uniós finanszírozása.

Még 2015-ban a Népszabadság számolt be arról, hogy a megvalósítás során „műszaki egyenértékűségre” hivatkozva az eredeti tervekben szereplőnél nagyságrendekkel gyengébb, silányabb minőségű anyagokat, illetve szerkezeteket építettek be, amivel 2014 februárjáig mintegy 400 millió forintot spórolt meg a kivitelező anélkül, hogy a vállalási árat csökkentette volna. A problémákat egy bejelentő az egyetemnél, az illetékes építési hatóságnál és a Miniszterelnökségnél is jelezte, eredmény nélkül.

Annak ellenére sem történtek korrekciós lépések, hogy egy, a Miniszterelnökség részére 2014 májusában készült összefoglaló jelentés is megállapította: számítani kell rá, hogy az EU nem fogja jóváhagyni a projekt finanszírozását a szabálytalanságok miatt. Ezután kereste meg az informátor Jávor Benedeket az ügy dokumentumaival, amelyekből a politikus az OLAF számára készített beadványt, egyúttal pedig az Európai Bizottság Regionális Főigazgatósága (DG Regio) figyelmét is felhívta az esetre. Azóta – mostanáig – nem reagált senki Jávor Benedek bejelentésére, első feljelentését pedig az év elején elutasította az ügyészség.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!