Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Szenzáció! Oscar-közelbe került Enyedi Ildikó filmje

Népszava|2017. dec 15. 14:00
[A+ A-]

Shutterstock illusztráció

 

Szenzációs hír: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje bekerült az úgynevezett kilences listára a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben. Ez azt jelenti, hogy a 92 nevezett alkotás listáját leszűkítve drasztikusan megnőtt az esélye, hogy jövőre is legyen Oscar-díjas magyar film.

FOTÓ: AFP

FOTÓ: AFP

Azért is vagyunk ennyire bizakodók, mert az amerikai forgalmazási jogokkal rendelkező Netflix semmilyen kampányt nem szervezett az Enyedi-műnek, maga a rendező pedig úgy nyilatkozott múlt héten az Index-nek, hogy a világ nyolcadik csodája lenne, ha filmjét akárcsak jelölnék az Oscarra. Ez egyébként 2018. január 23-án derül ki: ekkor hirdeti ki az Amerikai Filmakadémia, hogy a szűkített kilences listáról melyik öt film kerül be a végső nomináltak közé. Szóval, van miért izgulni továbbra is.

Az Oscar-díj rendszere a legjobb idegennyelvű film esetében egyedi: a hat akadémiai tagból álló előzsűri megnézi az összes nevezettet és kiválaszt hat filmet. Ehhez tesz még hozzá hármat az idegennyelvű filmekért felelős bizottság. Az így kiválasztott kilenc filmet január 12. és 14. között vetítik le a szavazó filmakadémiai tagoknak négy nagyvárosban: Los Angelesben, New Yorkban, San Franciscóban és Londonban. Fontos: csak az voksolhat végül a legjobb idegennyelvű film kategóriában, aki mind a kilenc filmet látta.

Forgalmazó: Mozinet

Forgalmazó: Mozinet

Újfent felvetődik a Testről és lélekről Oscar kampányának kérdése. Vajon hajlandó lesz-e a tengerentúli jogokat megvásárló Netflix kampányolni a magyar film érdekében? A Netflix eddig nem mutatott túl nagy érdeklődést az Oscar iránt, még a tengerentúli szaklapok is arról cikkeztek, hogy a Berlinálét megnyerő magyar film az utolsó utáni pillanatban csatlakozott a mezőnyhöz. Ugyanakkor az igencsak kedvez nekünk, hogy a Netflix streaming szolgáltató eddigi első számú filmje, az Angelina Jolie rendezte kambodzsai (amúgy borzalmas) versenymű, a First They Killed My Father kiesett az Oscar versenyből. Ha csak a filmek minőségét nézzük, akkor az Enyedi-mű legnagyobb riválisa az orosz Andrej Zvjagincev rendezte Szeretet nélkül és az Európai filmdíjakon majdnem mindent nyerő, svéd Ruben Östlund A négyzet című műve.

Mivel a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) az előző két évben nem győzte leplezni büszkeségét a magyar film sikereire – a Saul fia és a Mindenki Oscar díja – megkérdeztük, hogy most, amikor igazi versenyhelyzetbe került a Testről és lélekről, tervezik-e, hogy kampányolnak-e az amerikai filmakadémia szavazó tagjainál.

„A Filmalap, a korábbi hivatalos magyar Oscar-nevezett filmekhez hasonlóan (például: Saul fia, Tiszta szívvel), természetesen támogathatja a Testről és lélekről című film kampányát, amennyiben a film gyártója az amerikai forgalmazó marketing tervét is ismertető pályázatot nyújt be” – reagált a megkeresésünkre az MNF.

Továbbra is a legtriviálisabb kérdésre várjuk a választ: lesz-e végre Oscar-kampánya a magyar filmnek?

Csákvári Géza

Lájkoljon minket a Facebook-on is!