Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kevin a fronton

Népszava|2017. dec 16. 06:06
[A+ A-]

Nincs nyugalom, nem is lehet. Az ellenségeskedés változatlanul átszövi az egész országot, bár a választási kampány még el sem kezdődött. De kampány az van, minden nap. És hozzá - sorvezetőként - a főnöki útmutatás. Szövetségeseivel - elvileg: barátaival - találkozva is a háborús retorikát használja. Azt üzeni haza Brüsszelből, hogy "politikai kézitusa" folyt. Szerencsére "a közép-európaiak jól harcoltak". És aztán még: "a hadállásokat meg tudtuk őrizni".

Ha ő így, akkor csatatérnek kell lennie a határokon belül is. Mindenütt. Keressük az ellenségeket és igyekezzünk végképp legyőzni. Ilyen légkörben aztán mennyire hatásos lehet a keresztényi szeretet és a béke hirdetése, amit azonban csak akkor érhetünk el, ha a jelenlegi hatalmat választjuk. Ugye, érthető?

Amiképpen az is, hogy egy ilyen országban még a nagy tévétársaságok sem pusztán versenyeznek és minél több nézőt igyekeznek magukhoz láncolni, hanem háborúznak. Ehhez pedig mindent felhasználnak. Még Kevint is. Igen, a Reszkessetek betörők című film ifjú főhősét, aki már majdnem három évtizede hódít Magyarországon. Az RTL Klub - amely évekig karácsonyi programján tartotta a sorozatot -, már régebben bejelentette, hogy az idén lesz karácsony Kevin nélkül is. Több se kellett a konkurenciának. Ők meg most azt közölték, hogy mégsem lesz, akkor majd a TV2 műsorra tűzi a filmet. És közleményük hátterében - kimondatlanul, de mindenki számára érthetően - ott a jelzés, legyűrték az RTL-t. És ezzel folytatódott az a háború, amely önálló gyártású filmek és vetélkedők soron kívüli bemutatásával az utóbbi hetekben indult. Mintha a nézők érdekeit képviselnék. Pedig csak a sajátjaikat nézik.

Orbán Viktor meg elégedett lehet: a háborús retorika, az ellenségkeresés, a gyűlölet szítása egyre termékenyebb talajra hull. És nem lehet nyugalom.

Sebes György