Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Pillantás a kilencedikről - Kotyolók

Népszava|2017. dec 16. 06:08
[A+ A-]

Igazán semmi közöm hozzá, ha némely szülők úgy érzik: elérkezett az ideje, hogy gyermekük kotyoljon egy kicsit, ha egyszer áldozni akarnak a Luca-napi népszokásnak. Igaz, ezt lopott szalmára térdepelve tették egyes helyeken, amiből persze nyugodtan következtethetek a mai fideszes világra, végül is a lopás, még ha szalma is az, stimmel. Talán még a térdeplés is, bár az kétségtelen újítás, hogy nem felkeresett házban kotyolnak és térdepelnek, hanem a friss Alkotmány (!) utcai betonon, de azért valóban: ez már a XXI. század.

Ismétlem: semmi közöm hozzá, ha ezt a csepregi szülők elfogadják, mit elfogadják, hálásak is, hogy a több évtizede elhanyagolt utca most új burkolatot kap, hála a Fidesznek, hála a polgármesternek és persze hála Orbán Viktornak. Illő lenne, ha végre mi sem a negatívumokat keresnénk, ha észrevennénk miként épül, gyarapodik az ország, ha legalább Luca napján mi is kotyolnánk, azaz szerencsekívánó, termésvarázsló rigmusokat adnánk elő. Azt azért nem ajánlanám, hogy mi is lopott szalmán tegyük ezt; félő, hogy bennünket elvinne a rendőr, mondván: durván megsértettük a közösséget, félelmet keltettünk, ráadásul mindezt Soros által felbujtva tettük…

De nem akarok tovább gúnyolódni ezen a kotyoláson, már csak azért sem, mert valójában mélyen fel vagyok háborodva, bár nem is tudom mi dühít jobban: maga az elképesztő performansz, vagy azok a magyarázatok, amelyek – általában - az ilyen akciókat kísérni szokták. Sokadszor írom le, s feltehetően még sokszor meg is fogom tenni, ha tehetem: ipari mennyiségben nézik immár hülyének az embereket. A kormánypárt ideológusai, kommunikátorai tökélyre fejlesztették a „kotyolást”, ha értik mire akarok utalni. Itt most már bármire bármit lehet mondani, úgy sem lesz következménye semminek. Hann Endre, a Medián vezetője mondja: az emberek tökéletesen immúnissá váltak, jószerivel meg se hallják a mindennapos botrányok zajait, teljesen érdektelenséget mutatnak a korrupció, a lopás iránt. Felőlük ugyan itt szalma hegyeket vihetnek el az orruk előtt, akkor is csak maximum legyintenek, de leginkább elfordítják a fejüket. És bezárják a fülüket, meg se hallják, hogy már megint ostobának, vaknak és hülyének nézték őket. Bár azért a Fidesz ennek is megtalálta az ellenszerét: mindent elsöprő gyűlölet-kampányt kell folytatni, a társadalomra zúduló idegen- és Soros-ellenesség előbb utóbb megteszi hatását. És így is van, megtette, ma már a magyar emberek fele utálja és kiutálja az idegeneket, s nem törődik azzal, hogy naponta becsapják őket. Hogy például a kormány az eleve hazug nemzeti konzultáción belül is hazudik; olyan állításokra hivatkozik, amelyek el sem hangzottak, olyan kijelentéseket állít be tényként, amelyek hamisak.

És akkor? Kotyolunk tovább. Például így: "Kitty-kotty, kitty-kotty, adjon az Isten bő bort, bő búzát, boroczkot, vörösfarkú malacot". Amiből kiolvasható, láthatják: Pócs János sem tett egyebet, mint kotyolt. Ott volt a vörösfarkú malac. Tudják, az amelyik éppen a soros volt.

Németh Péter