Előző
Következő
új cikk

Külföld

Netezők menthetnek meg egy kastélyt

Népszava|2017. dec 16. 05:37
[A+ A-]

Jelenleg 6418 tulajdonosa van. FOTÓ: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Egy közösségi finanszírozású kampánynak köszönhetően - a Nyugat-Franciaországban található - Mothe-Chandeniers kastélya nem fogja romként végezni. A felújítási munkálatok ára annyira felment, hogy az építmény tulajdonosa kénytelen volt eladni. Ez a veszélyben lévő műemlék végül 6500 új tulajdonos kezébe került.

Kevesebb mint 30 nap alatt sikerült több mint félmillió (több mint 157 millió forint) eurót összegyűjteni a Dartagnans oldalon, ahol kifejezetten a műemlékeknek szentelt közösségi finanszírozásokat lehet találni. Itt szervezték meg a kastély közös megvásárlását.

Ilyen műveletre még nem volt példa a világon a műemlékvédelem történetében - mondta Romain Delaume, a Dartagnans társalapítója. Hozzátette, szerinte a félmillió euró csupán az első lépcsőfok. Delaume szerint „a cél,hogy végül összesen egymillió euró (314 millió forint) gyűljön össze”, amiből reményeik szerint minden takarítási és biztonsági munkálatot el tudnak végezni.

Minden adományozó, aki legalább 50 eurós összeggel hozzájárult a gyűjtéshez, részvényes lett egy olyan társaságban, melyet direkt a vásárlás miatt hoztak létre, és ezzel tulajdonosa is lett a kastélynak. Mai állás szerint 6418 ilyen ember van, 45 különböző országból.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!