Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Domány András: Az alapjogvédelem csak az elit hobbija?

Népszava|2017. dec 16. 07:30
[A+ A-]

Felkaptam a fejem Pogátsa Zoltán heves anti-neoliberális kiáltványának (Neoliberalizmus és osztály, Szép Szó, december 9.) egyik részletére. Ezt írta: "A neoliberalizált gazdaságok korszakában a demokráciák közvitáiban a politikai gazdaságtani (vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek, társadalmi osztályok, környezeti fenntarthatóság stb.) kérdéseket háttérbe szorítják a konzervatív és liberális csoportokra bomló elit által fenntartott kulturális és életmódbeli viták (abortusz, fajgyűlölet, nacionalizmus, melegek jogai, étrendi kérdések, fegyverviselés, vallási ellentétek stb.). Az elit egyik csoportjának sem érdeke, hogy az esélyteremtés, a társadalmi mobilitás kérdéseit feszegessék a közvitákban.”

Pogátsa Zoltán komolyan gondolja, hogy a második zárójelben felsorolt tételek – az étrendet felejtsük el, méltatlan gúnyolódás hat komoly dolog mellé hetediknek odatenni – pusztán kulturális és életmódbeli kérdések? Hogy szembe lehet állítani az ő felfogása szerinti osztályszempontokat, például a társadalmi egyenlőtlenségeket az alapvető emberi jogokkal, amelyeket a második felsorolás érint? Szerinte tényleg csak unatkozó gazdag értelmiségiek – az ő megfogalmazásában az elit – unaloműző hobbija fellépni a fajgyűlölet, a nacionalizmus, a vallásüldözés ellen?

Tisztelettel felhívom a figyelmét, hogy ezzel csúfot űz az osztályalapon (is) gondolkozó baloldali pártokból, amelyek – bár némelyik, amikor hatalmon volt, néha csak deklarációként – mindig határozottan felléptek e jelenségek ellen. Továbbá arra, hogy az abortusztilalomtól a homofóbiáig egy sor korlátozás elsősorban a szegény, elnyomott csoportok – tőlem akár osztálynak is nevezhetjük őket – tagjait sújtja, mert nekik nincs elég tudásuk, pénzük, kapcsolatuk ahhoz, hogy ezeket megkerüljék.

És még egy figyelmeztetés, ami nem személy szerint Pogátsa Zoltánnak szól, de a veszély létezik: ez az egyik olyan pont, ahol a (szélső)bal és a szélsőjobb időnként találkozik. Lásd például Thürmer Gyula munkáspárti elnök friss kirohanását Soros György ellen, marxista frazeológiával álcázva. Nem gondolom, hogy Pogátsa Zoltánnak köze lenne Thürmerékhez, de a gondolatait akár ott is – meg a túloldalon is – kihasználhatják, ha nem vigyáz.

Domány András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!