Előző
Következő
új cikk

Belföld

Őcsény - Választás előtt a megbolondított falu

Népszava|2017. dec 16. 05:03
[A+ A-]

A helyi húsbolt vezetője, László azt állítja, hogy a falu soha nem volt idegengyűlölő. Mások szerint a hangadók bolondították meg a többséget. FOTÓ: Csontos Szabolcs

Újra felszínre hozhatja a feszültségeket a vasárnapi időközi választás a községben, ahol a kormánypropagandától nem függetlenül osztotta meg a helyieket a menekültügy.

Őcsény szeptemberben arról híresült el, hogy a 2500 lelkes falu fellázadt, amikor kiderült, a Csengettyűs Vendégházban menekült családok üdülhetnek. A kilenc ágyas panzió gazdája, Fenyvesi Zoltán korábban saját pénzen üdültetett már a vendégházban hátrányos helyzetű gyerekeket, s ez ellen sosem volt tiltakozás. Amikor azonban egy tévé-riportból kiderült, Fenyvesi migránsokat és gyermekeiket látna vendégül négy héten át, néhány helybéli falugyűlést hívatott össze, s a 80 résztvevőt megmozgató rendezvény hangadói azt követelték, a vállalkozó álljon el tervétől, mert Őcsény nem akar migránst. Hiába mondta Fenyvesi, hogy heti turnusváltással egy-két, jogszerűen nálunk tartózkodó család jön, aztán megy is, a tiltakozók nem hittek neki, s azt jósolták, a menekültek örökre Őcsényben maradnak.

A vita odáig fajult, hogy egy ismeretlen tettes a vendégház gazdájának két autóján három-három gumit szétvágott. Fenyvesi Zoltán úgy tudja, a rendőrség megtalálta az elkövetőt. (A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságtól megkérdeztük, hol tart a nyomozás, de egyelőre nem kaptunk választ.) A történtek után a községet 2006 óta vezető független polgármester, Fülöp János lemondott. Az 52 éves férfi távozásnak okát nem árulta el a sajtónak és falubelijeinek. Közvetlen ismerősei azért megtudták – s tőlük immár lapunk is –, hogy Fülöp valójában nem a migráns-vita miatt mondott le, hanem azért, mert azt tapasztalta: a hét tagú képviselő-testületből négyen ellene fordultak, s tartott attól, hogy ezek után a megosztott grémium nem lesz képes a faluért dolgozni. A migráns-vita Fülöp szerint „csak” jól jött azoknak, akik a székére pályáztak, hisz ő nem ellenezte a migránsok üdültetését.

Az előbbiek után némileg meglepőnek tűnik, hogy Fülöp újra elindul az időközi választáson a polgármesterségért. Az agrármérnök és közgazdász végzettségű, a polgármesterség előtt az adóhivatalnál osztályvezetőként dolgozó férfi megkeresésünkre azzal indokolta döntését: az elmúlt hetekben még két képviselő lemondott, s a listáról helyükre lépő új testületi tagokkal lát reményt az együttműködésre.

Fülöpnek három független ellenfele lesz a vasárnapi voksoláson. A jelenleg megbízott polgármesterként tevékenykedő alpolgármester, Kozma Zoltánné, a képviselő Csapai János és Guzsván István, aki Fülöp előtt vezette a falut. Az esélyekről kérdeztük a helybélieket, s úgyszólván mindenki arra tippelt, hogy a korábbi feszültségek miatt a választók 60 százaléka elmegy voksolni, és újra Fülöp nyer. Azzal érveltek, hogy Fülöp 11 éve alatt Őcsény sokat fejlődött, és a polgármester jó viszonyban volt falubelijeivel. Az is a volt polgármester mellett szól, hogy Kozmáné és Csapai a polgármesterrel szemben álló csoport tagjai voltak, így tulajdonképpen egymás elől vesznek el voksokat. Róluk egyébként az őcsényiek azt gondolják, hogy inkább a Fideszhez és a Jobbik állnak közel, a két párt hívei inkább rájuk szavaznak, mint Fülöpre. Guzsvánnak nem adtak sanszot a kérdezettek.

Nagy kérdés, hogy Fülöp János mennyit vesztett a népszerűségéből a migráns-ügy miatt. Mert a megfaggatott őcsényiek válaszai arról vallanak, hogy a sárközi faluban a menekült szó sokaknak ma is vörös posztó.

– Ha eljöttek volna üdülni azok a családok, akkor itt is maradtak volna – állítja egy nevét nem vállaló, harmincas férfi, aki Ausztriában dolgozik egy kivitelező cégnél. – A migránsok soha be nem illeszkedtek volna. Látom mit csinálnak kint.

Amúgy az őcsényi harmincas korosztály java, külföldön dolgozik. Többségük 3-5 éve ment ki, sokukkal velük van már a teljes család, így a falu legalább másfél száz lakója kint él.

A közmunkások is tartanak a migránsoktól.

– Ne jöjjenek ide! – jelentett ki egy húszas éveit taposó férfi. – Jól tette a falu, hogy nem engedte ide őket. Úgy tudjuk, hogy nem üdülni jöttek volna, be akarták íratni a gyerekeiket az itteni iskolába.

Mikor megkérdezem, hogy ezt honnan tudja, akkor elbizonytalanodik, s a többiek intik, hogy hallgasson. Egy férfi tréfásan odaszól neki:

– Mit beszélsz annyit, te, cigányember?!

– Te is cigány vagy! – replikáz a megszólított.

– Én nem, én zsidó vagyok.

– Te csak ne legyél zsidó, mert úgy jász, mint a Soros. Elkergetnek.

Nevetve mennek odébb.

Lizár Zsolt, a helyi focicsapat edzője és a pálya gondnoka, viszont nagyon bánja, hogy Őcsény a migránsgyűlöletet okán híresült el.

– Higgye el, a falu kétharmada nem fél a migránsoktól – érvel a 34 éves férfi. – Csak hát a hangadók megbolondították a falut.

A helyi húsboltot vezetője, aki Lászlóként mutatkozik be, így fogalmaz:

– Ez a falu nem volt idegengyűlölő. Csak hát a propaganda azt sulykolja a migránsokról, hogy terroristák és nőket erőszakolnak meg, és emiatt már mindenütt félnek tőlük. Itt is.

Egyébként az őcsényieknek rosszul esik, ha falujukat idegengyűlölőnek minősítik, és alapvetően a médiát okolják azért, hogy ez megtörténhetett. Ugyanakkor kevesen voltak, akik azt mondták, hogy ma ideengednék a menekülteket. Még azok közül is, akik biztosak a volt polgármester győzelmében, s azt ígérték, hogy rá szavaznak vasárnap.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!