Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mégis vett repülőgépeket a kormány?

Népszava|2017. dec 17. 16:23
[A+ A-]

Hiába a kormányzat hírzárlatra való törekvése az ügyben, újabb forrás erősítette meg a Magyar Nemzet szerdán közölt információit, miszerint Airbus A319-es utasszállítóból átalakított szállítógépeket vásárolnak a honvédségnek.

Az első gépet a csehországi Ostravában kapta lencsevégre szombaton egy helyi amatőr repülőgépfigyelő (szpotter), aki Centaureaux név alatt posztolta „fogását” a Facebook közösségi oldalon. Mint az amerikai elnök különgépének világszerte jól ismert hívójelére utalva írja, ez a „Hungarian Air Force One”, azaz a magyar légierő egyes számú gépe.

A lapnak kormányzati forrásunk – anélkül, hogy bármilyen további részlettel szolgált volna az ügyletről – leszögezte lapunk munkatársának: „Katonai szállítógépeket veszünk, nem kormánygépeket”, amelyeket jövő tavasszal mutatnak be.

A szpotter úgy tudja, hogy a gépet Ostravában építik át az úgynevezett Corporate Jet, azaz vállalati gép konfigurációra, ami összecseng a várható magyar feladatrendszerrel. A cseh légierőben tíz éve repül két A319-es ilyen kialakítással, kiszolgálva mind a kormány, mind a hadsereg igényeit.

A Hír Televíziónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban még tagadta a híreket.

– Mai sajtóhír, hogy kormánygépeket vehet a magyar kabinet az Air Berlintől. Meg tudja-e ezt erősíteni?

– Nem tudok ilyenről.

– Van ilyen terv?

– Hogy az Air Berlintől gépeket vegyünk? Hát meglepődnék.

– Bárki mástól?

– Nem tudok arról, hogy bármilyen légitársaságtól repülőgépeket készülne venni a kormány.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!