Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem fenyeget az Öxit veszélye

Népszava|2017. dec 18. 05:35
[A+ A-]

Fotó: AFP/Alex Halada

Feltűnő visszafogottság jellemezte szombaton az új, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta bécsi kabinet bemutatását. Ez óvatos reménykedéssel töltheti el az Európai Unió jövőbeni sorsáért aggódókat függetlenül attól, hogy egy jobboldali radikális párt került az EU egy fontos országának kormányába.

A program ismertetésekor Sebastian Kurz leendő kancellár és Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke is hitet tett amellett, hogy Ausztria az EU „elválaszthatatlan része”. Mint fogalmaztak, tevékenyen részt kívánnak venni az EU jövőjének alakításában. Kurz azt közölte, „magától értetődő”, hogy a kabinet „Európa-párti” lesz. A nemzetközi sajtó nem ennyire optimista, több lap úgy véli, hogy az új kabinet a bevándorlást érintő kérdésekben magáévá teszi a visegrádi államok véleményét, ami nehezebb helyzetbe hozhatja Angela Merkel kancellárt. Másokat pedig az FPÖ szoros orosz kapcsolatai aggasztanak.

Nem talál feltétlenül pozitív visszhangra Brüsszelben, hogy mind a bel-, mind a hadügyminiszteri tárca az FPÖ-höz kerül. Kurz azt közölte, az országnak „kevesebb szabályozásra” van szüksége, ám az előírásokat „meg kell tartani”. A leendő kancellár kifejtette, Bécs „erős demokrácia”. Hozzátette, bár megkönnyíthetik a népszavazások kiírását, az ország uniós tagságáról és egyéb nemzetközi tagságáról nem rendeznek referendumot. A kormányprogram szerint népszavazás akkor írható ki, ha 900 ezer aláírást gyűjtenek, ami a választópolgárok 14 százalékának felel meg.

Strache azt közölte, az új kabinet sem varázslókból áll, de az előző kabinetnél szerinte képesek jobb teljesítményre. Kifejtette, pártja sem kívánja feloldani az Oroszországgal szemben elrendelt (és a múlt heti EU-csúcson újabb fél évvel meghosszabbított) büntetőintézkedéseket. Kurz és Strache hangoztatták: az új kormányprogram „igazi változások alapja lehet”. A jövőben több feltételhez kötik a menedékkérelem pozitív elbírálását, s szigorúbb büntetéseket szabnak ki a szexuális bűncselekményeket elkövetőkre. Keményebben lépnek fel a „politikai iszlám” ellen. Az új kormány a közigazgatási reformot is prioritásnak tartja.

Az ÖVP és az FPÖ alkotta kabinetnek némi magyar vonatkozása is lesz: külügyminiszternek a néppárti Karin Kneisslt teszik meg, aki egyebek mellett magyarul is beszél.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!