Előző
Következő
új cikk

Sport

Úszó Eb - A zárónapon jött Kapás

Népszava|2017. dec 17. 20:10
[A+ A-]

Fotó: EPA/Mads Claus Rasmussen

A magyar válogatott nyolc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárta a kontinensviadalt. Hosszú Katinka hat aranyéremmel fejezte be a rövidpályás Európa-bajnokságot Koppenhágában.

A Koppenhágában zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság utolsó versenynapja is tartogatott magyar aranyérmet, Kapás Boglárka győzött 400 méteres gyorsúszásban. A táv felénél már egyértelmű volt, hogy ő vagy a német Sarah Köhler nyeri meg az aranyat, végül egyéni és magyar csúcsot úszott 3:58.15-tel.

"Végre valami jó dolog, hiszen ez az év eléggé hullámzó volt, és eddig többnyire lent voltam... Igazából sikerült megcsinálni mindent, amit terveztünk, de az egyik első fordulónál úgy lecsúszott a lábam, hogy azt hittem, kitörik a bokám, szinte a térdemmel érintettem a falat... Gondoltam, nem létezik, hogy ezen fog múlni... De aztán sikerült tartani a sebességet, és végül is úgy és olyan idővel nyertem, amit terveztem. Még nem érzem igazán azt, amit máskor szoktam, amikor Európa-bajnok lettem, de talán majd jön az is..." – értékelt Kapás.

Kenderesi Tamás révén még egy érem összejött a magyar csapatnak, a 21 éves úszó bronzérmet szerzett "Ennek most nagyon örülök, bár jelenleg eléggé bronzos korszakot élek, azért innen jó lenne továbblendülni majd. Viszont az óriási, hogy rövid pályán érmes tudtam lenni. Nem mertem mondani előtte, hogy azért reménykedem egy éremben, mert a vb előtt folyamatosan erről beszéltem, és finoman fogalmazva nem jött be. Ez most tényleg nagyon jó érzés, új egyéni csúcs, innen szépen tovább lehet lépni" – nyilatkozta Kenderesi.

Cseh László ugyanezen a távon ötödikként zárt, s érthetően csalódott volt a futamot követően. "Ez megint úgy volt rossz, ahogy. Még rosszabb, mint az első nap a száz... Reggel teljesen könnyedén ment minden, most megint csikorgott az egész, semmi sem sikerült úgy, ahogy kéne. Igazából az is blokkolt, hogy egyszerűen képtelen voltam az orosz sráccal menni."

A férfi 100 méteres gyorsúszás döntőjében szintén két magyar versenyző volt érdekelt, Kozma Dominik 6., Németh Nándor 8. lett.

Egy nappal korábban ötödik és hatodik aranyérmét is megszerezte Hosszú Katinka. A 200 méter vegyes döntőjében ugyan saját világcsúcsát nem veszélyeztette, de így is hatalmas fölénnyel, 2:04.43 perccel nyert a táv nagy részében mögötte úszó Verrasztó Evelyn előtt (2:08.09). Hosszú az eredményhirdetést követően nem tagadta, némileg jobban örül honfitársa ezüstérmének, mint saját elsőségének.

"Nagyon jó érzés, hogy Evelyn második lett. Nagyon nehéz évek vannak mögötte, keményen dolgozott, de nem jöttek számára az eredmények" - nyilatkozta, majd felidézte, hogy a 2010-es budapesti nagymedencés Európa-bajnokságon 200 vegyesen ugyancsak ő győzött és Verrasztó lett a második.

Az 50 méter hát döntőjében is remekelt Hosszú, aki 25.95 másodperc alatt tudta le a távot, egy századdal megjavítva magyar csúcsát, amelyet 2014. december 7-én állított fel. Sikerével koppenhágai hatodik, karrierjének pedig 16. rövidpályás Európa-bajnoki címét szerezte meg.

"Ez a legfényesebb aranyérem számomra a hat közül, hiszen ez volt az utolsó versenyszámom itt, Koppenhágában, illetve sprintszámról van szó, ezt megnyerni nagy dolog. Ráadásul ez volt az egyetlen egyéni csúcs, amit ezen a versenyen úsztam, ennek pláne örültem" - mondta Hosszú. Elárulta, a verseny előtt számított rá, hogy mind a hat számban az élen végez, ez volt a célkitűzése. Elmondása szerint ezzel a teljesítménnyel elégedett, az időeredményekkel viszont - az 50 hát országos csúcsát kivéve - nem.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!