Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Az orbáni doktrína

Népszava|2017. dec 18. 06:02
[A+ A-]

A viszonzatlan szerelemből fakadó kétségbeesés nem csupán a magánéletben eredményezhet abszurd cselekedeteket. Orbán Viktor a jelek szerint képtelen beletörődni abba, hogy korábbi várakozásai ellenére az új washingtoni adminisztráció sem kívánja kompromittálni magát a transzatlanti közösségben joggal renitensként számon tartott magyar kormányfővel. Dacára annak, hogy miniszterelnökünket nemrégiben éppen az amerikai államfő közvetlen környezetéből érte éles bírálat a hosszú évek óta tartó demokráciarombolása miatt, a magyar diplomácia most megakadályozta egy közös uniós nyilatkozat elfogadását.

Brüsszel Donald Trump elhamarkodott döntését ítélte volna el, amiért a milliárdosból lett elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, kiváltva ezzel a világ közvéleményének rosszallását, illetve a palesztinok újabb intifádában manifesztálódó haragját. A magyar vétó következtében konszenzus helyett mindössze egy főképviselői állásfoglalás született az ügyben, amelynek erélytelensége felbátoríthatja többek között a republikánus establishmenttől is jobbra álló, iszlámellenes szélsőségeseket az USA-ban.

Idehaza persze régóta tudjuk, szinte közhely, hogy Orbán Viktornak a hatalomért semmi sem drága. Csakhogy Magyarország morális és gazdasági tönkretétele, majd az Európai Unió egységének látványos megbontása után pusztán önös érdekből a magyar kormányfő most a világpolitika porondján is felfordulást rendez. A három monoteista világvallás szent helyeinek is otthont adó Jeruzsálem státuszáról évtizedek óta folyik a vita, az amerikai elnök egyoldalú lépése pedig semmissé teheti azoknak az erőfeszítéseknek az eddigi eredményeit, amelyek a status quo, ezzel együtt a béke megteremtésére voltak hivatottak Palesztinában és a tágabb közel-keleti térségben. Ebben a játszmában új tényező Orbán Viktor, aki önnön elszigeteltségétől tartva kétségbeesetten akarja a Trumppal való közeledést, s a nyomásgyakorlást célzó uniós nyilatkozat elfogadásának megakadályozásától reméli annak létrejöttét. Mindeközben skrupulusok nélkül veszélybe sodorja a térségben élők millióinak életét, valamint Izrael és a világ biztonságát.

Orbán Viktor kicsinyes politikai játszmái azonban nem csupán a Közel-Kelet biztonsági helyzetére hatnak ki. A magyar diplomácia az öreg kontinensre nehezedő orosz fenyegetés árnyékában is akadályozni igyekszik a jelenleg kvázi ütközőállamként funkcionáló Ukrajna európai integrációját, illetve Kijev csatlakozását az Észak-atlanti Szövetséghez. Orbánt elsősorban a jövő évi törvényhozási választások motiválják ebben a kérdésben, hiszen számít a kárpátaljai magyarok szavazataira. Ezért hagyná cserben az „orosz medvével” küzdő északkeleti szomszédunkat, kizárólag ezért emlegeti a kisebbségi nyelvhasználat kapcsán a Velencei Bizottság ajánlásait, amely testület egyébként jogos kritikáira ő maga eddig nem nagyon figyelt oda.

Az orbáni külpolitikában uralkodó doktrína szerint tehát a geopolitikai megfontolásokat felülírja az éppen aktuális hatalmi érdek. Európa és a világ érdeke volna, hogy egy kormányváltás e felelőtlen szereplőt megfossza döntési helyzetétől.

Beck Tamás publicista