Előző
Következő
új cikk

Belföld

Erőtlen tüntetés, erős pénzügyi zavar

Népszava|2017. dec 18. 05:02
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

A Jobbik körüli „szürke zónás” pártfinanszírozás miatt a párt úgy veszítheti el hitelességét, hogy ahhoz kormányra sem kell kerülnie – vélte az elemző.

Kinek és mennyiért? – ezt kérdeztük Schön Pétertől, a Jobbik gazdasági igazgatójától, miután a párt nyilvánosságra hozta, hogy eladni kényszerült a közelmúltban a minden jel szerint Simicska Lajos cégeitől vásárolt reklámberendezéseit. A gazdasági igazgató válaszában kitért rá, hogy a szerződés kiköti: 2020-ig harmadik szereplőnek nem adhatóak el az eszközök. Mivel más lehetősége nem volt, a Jobbik tájékoztatta az eladó cégeket a kialakult helyzetről, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) büntetése miatt beálló fizetési nehézségeiről. A párt tárgyalásokat kezdeményezett a cégekkel és „csökkentett áron” eladta nekik a megvásárolt eszközöket.

Előzőleg a kormánypárti Pesti Srácok azt írta, Simicska Lajos a plakátügyletek során „százmilliókkal tömte ki” Vona Gábor pártját. A portál két szerződés másolatát is csatolta a cikkhez. A Jobbik szerint a „vélhetően a kézivezérelt NAV-tól származó, adótitoksértéssel megszerzett” szerződések ügyében a Fidesz – a „lakájmédiáján keresztül” – szándékosan csúsztatva összemosta az ÁSZ által kiszabott 662 millió forintos bírság tényét a kampánycélra vásárolt reklámberendezések megvételével.

A Fidesz kiakadt, hogy Orbán Viktort és társait bűnözőkként ábrázoló jobbikos plakátok jelentek meg a köztereken. A kormánypárt mindent elkövetett, hogy ellehetetlenítse a kampányt. Vannak arra utaló jelek, amelyek erősítik a feltételezést: a Jobbik és Simicska Lajos cégei egy olyan, esetleg látszatszerződésen alapuló üzleti konstrukciót hoztak létre, amely nem csupán a fideszes tiltást kerülte meg, hanem a párt számára anyagilag is előnyös volt. Ezért vásárolt a Jobbik 1100 reklámberendezést Simicskáéktól, a kívülálló számára úgy tűnik, kedvezményes áron.

A párt piaci alapú tranzakcióról beszél, a Jobbik indoklása szerint nem maradt más megoldás. A kérdés csak az, hogy a plakáthelyek – pontosabban: a reklámberendezések – mostani eladása, vagy inkább visszaadása, előre eltervezett lépés volt-e. A Jobbik azt állítja: nem. A reklámberendezések „használata és birtoklása” a párt szerint folyamatos adminisztratív és jogi akadályokba ütközött. A kormányhivatalok jogellenesnek minősítették, hogy a Jobbik használja reklámeszközöket, ezért az azokon közzétett politikai hirdetéseket a rendszeresen letakarták, s ennek költségeit a Jobbikra hárították, majd elkezdték a pártot táblánként 150 ezer közigazgatási bírsággal sújtani.

A jogtalannak tartott büntetések következtében a párt „anyagilag szinte teljesen ellehetetlenült”. Képtelenné vált a maradék vételár kifizetésére, a kapcsolódó szerződések szerinti területbérleti, ragasztási és karbantartási költségek kifizetésére, így ez a lépés, azaz a reklámberendezések eladása – idézzük a Jobbikot – elkerülhetetlen volt.

Miközben plakátfronton egyre szorongatottabb helyzetbe kerül a Jobbik, a pártnak azzal is szembesülnie kell: noha kétségtelenül profitált is a történtek hatására meghirdetett pénteki demonstrációból, nem sikerült átütő erejű megmozdulást szerveznie.

– A rendezvény mozgósító ereje csekély volt, a tüntetésen elhangzott beszédek pedig sem elemeikben, sem főállításaikban nem szolgáltak újdonsággal – értékelt Böcskei Balázs (IDEA Intézet). Hangsúlyozta, hogy Vona Gábor pártelnök „megszólalói súlya ellenére” nem tudta kihasználni a pillanatot, hogy olyan új tartalmi elemmel éljen, ami eddig tőle vagy másoktól nem hangzott el. Böcskei szerint a Jobbik mondanivalója a tüntetésen – és az utóbbi időkben általánosságban is – az antiorbánizmusra redukálódott, ebben pedig egyre kevésbé különböztethető meg a többi ellenzéki párttól.

– A Jobbik bizonyos szempontból jól jött ki a pénteki tüntetésből – derült ki Juhász Attila (Political Capital) lapunknak adott elemzéséből. A várakozásoknak megfelelően nem volt túl nagy tömeg, de a Jobbiknak kedvező, hogy más ellenzéki pártok is képviseltették magukat. az eseményen. Ez pedig segíti Vona Gábor stratégiáját, amely arra irányul, hogy a baloldali szavazók számára elfogadhatóbb és vonzóbb legyen a pártja.

Az is előnyös a Jobbiknak – folytatta Juhász –, hogy róla szólnak a hírek, egyre inkább megkerülhetetlennek tűnik az ellenzéki oldalon. Miközben pedig a párt támogatottsága hosszú ideje csökkenő trendet mutat. Ugyanakkor a tiltakozás nem látszik erősnek ahhoz, hogy a számvevőszéket és a Fideszt meghátrálásra kényszerítse. Ha Jobbiknak be kell fizetni a büntetést, az komolyan veszélyeztetni fogja a kampányukat, és a gyűjtésből jól láthatóan csak a befizetendő összeg töredéke fog összejönni. (A Jobbik vasárnapi tájékoztatása szerint 40 millió forintnál tartanak.)

Juhász Attila szerint azt egyelőre nem lehet megmondani, lesz-e nyílt választási együttműködés a tüntetésen megjelent ellenzéki pártok között. A tüntetéstől függetlenül azonban továbbra is igaz, hogy az ellenzéki szereplőknek – ha győzni akarnak – érdekük koordinálni az egyéni választókerületekben.

Annak ellenére, hogy a Jobbik a második politikai erő ma Magyarországon, csak számos tényező együttállása esetén jelent veszélyt a kormányzó pártokra – állapította meg Böcskei Balázs. A Jobbik körüli „szürke zónás” pártfinanszírozás miatt pedig megvan annak is az esélye: a Jobbik úgy veszíti el hitelességét, hogy ahhoz kormányra sem kell kerülnie.

Következménye lesz a cigányozásnak
A debreceni jobbik vizsgálatot indít Ágoston Tibor önkormányzati képviselő ellen. Az eljárásnak következménye lesz – ígéri Kőszeghy Ábel, a Jobbik debreceni frakcióvezetője, aki képviselőtársai nevében elfogadhatatlannak minősítette Ágoston megjegyzéseit.
Az RTL Klub híradója számolt be arról, hogy Ágoston Tibor a debreceni közgyűlésben egyedüliként nem szavazta meg egy hátrányos helyzetű – az RTL információink szerint roma származású – fiatal továbbtanulásának támogatását Debrecenben. A jobbikos politikus azt javasolta, inkább „Rostás Winnetou” néven hozzanak létre programot. Papp László fideszes polgármester elhatárolódott a jobbikos képviselő szavaitól. Ágoston Tibort korábban holokauszttagadó kijelentése miatt már jogerősen elmarasztalta a bíróság.

 

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!