Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Foltosan

Népszava|2017. dec 18. 06:11
[A+ A-]

A péntek esti Jobbik-tüntetés nem csak a radikális szélről középre húzó pártnak, hanem a Fidesz-székház előtt megjelent „2010 utáni”, demokratikus pártvezetőknek - LMP, Momentum, Együtt – sem hozott semmi jót.

A tiltakozáson talán kétezren jelentek meg, az „egyetlen kormányváltó párthoz” mérve ez nagyon kevés volt. A „demokratizálódó” Jobbik csak akkor tudott volna látható erőt felmutatni, ha több tízezren vettek volna esernyőt. A hézagos tömeg pedig a szélsőséget visszasíró pártellenzék hangját erősítheti. Ha csak annyi lett volna Vona Gábor pártelnök célja, hogy saját mérsékelt képét erősítse a demokraták jelenlétével, akkor az sikerült. Sokat nem ér vele. Mert nem a ő párt, és az egyelőre felmérhetetlen nyert-e egyáltalán bármit is a Spinozában eltöltött esttel, vagy ezzel a közös, esős, ácsorgással. Kétséges, igaza van-e az egyik pénteki szónoknak: abszurd hatalomra abszurd ellenzék a válasz.

Az sem bizonyít semmit, hogy péntek estig csaknem 40 millió forint érkezett a Jobbikhoz több mint 4400 embertől, hogy enyhítsen az Állami Számvevőszék tiltott párttámogatásért kirótt 331, valójában 660 milliós büntetésén. Ez nem elég sem az üres zseb megtöltéséhez, sem a támogatottság bizonyításához. Azzal viszont, hogy a Jobbik visszaadta kedvezményesen megszerzett plakáthelyeit eredeti tulajdonosának, Simicska Lajosnak, talán be tudja fizetni a büntetést, s indulhat a jövő évi választásokon. Azzal a folttal immár, amely hasonló ahhoz, amit a Fidesz annak idején a saját székházügyével magára égetett.

Ettől kezdve hiába mondja Vona, hogy Orbán Viktort zavarja a demokrácia és a többpártrendszer, mert azt eddig is tudtuk, ennyit és nem többet volt hivatott kifejezni a demokratikus pártok tiltakozása az ellen, hogy a kormány politikai eszközként használta a számvevőszéket. Ezért nem ment el a Lendvay utcába sem az MSZP, sem a DK.

Rendszert kell váltani, ez a legerősebb baloldali párt – mondta egy tüntető. A rendszerváltó Jobbik képzete nemcsak a fejekben lévő zavart mutatja, hanem a baloldal gyengeségét is, amiből a Jobbik ereje nagyját meríti.

Friss Róbert