Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ezért halt meg a hármas ikrek édesanyja - Megszólalt a kórház

nepszava.hu|2017. dec 18. 08:16
[A+ A-]

Illusztráció/Shutterstock

Végigfutott a sajtón a drámai hír: december 15-én meghalt egy 32 éves hajdúszoboszlói édesanya, miután világra hozta három egészséges kisbabáját. Az információt elsőként közreadó civishir.hu megkereste a Debreceni Egyetem nőgyógyászati klinikáját, ahol a következőkről tájékoztatták a portált:

A lombik eljárásban hármas ikerterhességgel fogant hajdúszoboszlói kismama veszélyeztetett terhesség miatt a 26. héttől feküdt benn klinikánkon. A 32. hétre súlyosbodó anyai betegség miatt orvosai császármetszést indítottak nála december 15-én. Mindhárom magzat (két lány és egy fiú) jó állapotban született, 1 300 és 1 600 gramm közötti súllyal. Az édesanyát a szülést követően a HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezeltük. Állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszobai műtőben, majd néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét állt be, a keringés leállásával. A Klinikai Központ munkatársai azonnal megkezdték a kismama újraélesztését, csatlakozott hozzájuk a FőnixMed speciális resuscitatiós teamje is. Keringését átmenetileg sikerült újraindítani, de a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére elvesztettük az édesanyát.

Az újraélesztést végző klinikai szakemberek több órán keresztül küzdöttek a kismama életéért, megmentésére mindent megtettek. A tragikus veszteség méltóság- és kegyeletteljes kezelésére a jelen lévő családtagok számára a szülőszoba egyik helyiségét kegyeleti szobaként bocsátottuk rendelkezésre. Az ikrek az újszülött osztályon vannak, egészségesek, ellátásukhoz, annak megszervezéséhez a Debreceni Egyetem klinikája minden lehetséges segítséget megad.

Az eset a klinika dolgozóit is mélyen megrendítette.

Forrás: az édesapa Facebook oldala

Forrás: az édesapa Facebook oldala

 

A HELLP szindróma:  várandós anyáknál jelentkezik, és közvetlenül veszélyezteti az anya és a magzat életét. A szindróma a fehérjevizeléssel, magas vérnyomással járó preeclampsia (terhességi toxémia) legsúlyosabb formájának számít. Ilyenkor a vörösvértestek szétesnek, a vérlemezke-szám csökkent, és magasra szöknek a májenzimek értékei. A szindróma nagyon gyorsan haladhat előre, emiatt azonnali beavatkozást tesz szükségessé. A szindróma neve mozaikszó: az angol hemolysis, elevated liver enzyms és low platelet count kifejezésekből képzik. Magyarul emelkedett májenzim-szintet és alacsony vérlemezke-szintet jelent. Kialakulásának hátterében több tényezőt is feltételeznek, de a szindróma kapcsán egyelőre csak sejtések vannak - írja a Házipatika, ahol további részleteket olvashat az ezúttal végzetes betegségről. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!