Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bejött Macron a franciáknak

nepszava.hu|2017. dec 18. 10:21
[A+ A-]

Emmanuel Macron /AFP fotó

A Köztársaság lendületben szavazóinak 94 százaléka elégedett Macron politikájával, a jobboldali választók 60, a centristák és a szocialisták 55 százaléka támogatja.

Macron népszerűsége jelenleg ugyanakkora, mint Nicolas Sarkozy jobboldali elnöké (2007-2012) volt a megválasztása utáni decemberben, írta az MTI az IFOP közvélemény-kutatóintézet felméréséről, amelyet a Le Journal du Dimanche ismertetett vasárnap. De miközben Sarkozy tetszési mutatója azután folyamatosan csökkent, addig Macroné a nyári zuhanást követően szeptember óta fokozatosan emelkedik. Az előző elnök, a szocialista Francois Hollande népszerűsége megválasztása után decemberben már alig 37 százalékos volt, és a tendencia később sem változott.

Tény, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front választótáborában csak 27, a radikális baloldalon pedig 23 százalékos a mostani elnök tetszési mutatója.

"Egy 39 éves elnök megválasztásával, akinek nem volt semmilyen pártja, akit senki nem ismert, aki az ismeretlenségből tűnt fel, Franciaország elképesztette Európát és a világot (májusban)" - mondta Emmanuel Macron vasárnap este a France2 közszolgálati televízió műsorában. - A győzelem arra kötelez - tette hozzá -, hogy összefogjam mindazokat, akik készek előrevinni az országot. Ez arra is kötelez, hogy erősebben és gyorsabban haladjak Európában és a nemzetközi színtéren is - hangsúlyozta a "francia sors megtalálásáról" is beszélő elnök.

*A reprezentatív felmérés december 8. és 16. között 1942 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!