Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Vádemelés a Betyársereg tagjai ellen - Fenyegettek, zaklattak egy családot

nepszava.hu|2017. dec 18. 13:18
[A+ A-]

Illusztráció - Fotó: Vajda József

A tortúra hónapokon át és folyamatosan tartott, a kisgyerekeket sem kímélték. Közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált „Betyársereg” tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson – tájékoztatta a Heolt dr. Szalóki Zoltán főügyész.

Az eset még 2015. januárjában történt, amikor az egyik hírportálon megjelent, egy,  a cigány családot hírbe hozó cikk hatására (!)  az I. rendű vádlott úgy döntött, hogy kibérel egy házat az érintett család által is lakott faluban. Ezt követően a bérelt ingatlanban a „Betyársereg” jelképeit ábrázoló ruházatot viselő társaival többször is megjelent, majd velük együtt a kiszemelt család háza előtt rendszeresen elhaladva azt, illetve a család tagjait is jól észlelhető módon, több alkalommal is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, miközben szidalmazták, és fenyegetőleg fellépve arra szólították fel őket, hogy költözzenek el a településről. Volt, hogy a kerítésen át bemásztak az udvarra, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették a bent lakókat, köztük a gyerekeket. Előfordult az is, hogy a II. rendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket fenyegető jelleggel követte a helyi buszmegállótól egészen az otthonukig, folyamatosan videózva a rettegő kicsiket. A vádlottak közül többen még a családnak a szomszédos községben lakó rokonait, ismerőseit is fenyegette azok roma származása miatt, mely cselekmények során előfordult, hogy a közlekedés biztonságát is veszélyeztették.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, továbbá magánlaksértés bűntettével, ezen túlmenően közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja az egyes elkövetőket, akikkel szemben – egy kivétellel – végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!