Előző
Következő
új cikk

Belföld

Olimpia nem lesz, 440 millióért mégis új hidat terveztet a kormány

nepszava.hu|2017. dec 18. 14:58
[A+ A-]

Új híd épül a Dunán, alig két kilométerre a Rákóczi-hídtól délre. Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy Új Duna lesz a neve, és hogy 441 millió forintba kerül a nemzetközi tervpályázat. A zsűriben olyan szakemberek is helyet kaptak, mint Fekete György vagy Eszenyi Enikő.

Új Duna lesz a neve a Galvani utca–Illatos út-vonalában megépülő hídnak, melyet a bebukott 2024-es olimpiai játékokra tervezett fejlesztések keretében építenek meg - írta a Magyar Közlöny határozatára hivatkozó hvg.hu. A híd nyomvonala 2 km-re fekszik a Rákóczi hídtól, leendő csepeli hídfőjénél pedig egyelőre felszámolásra váró, lepusztult bérházak, egy szennyvíztisztító és szántóföldek találhatók.

A hídépítés ötlete az olimpiai fejlesztések kapcsán vetődött fel. Olimpia nem lesz, egy hidat azonban anélkül is fel lehet húzni. Megálmodói bizonyára tehermentesíteni akarják vele a Rákóczi-hidat. A nemzetközi tervpályázat lebonyolítására mindenesetre 441 millió forintot biztosít a kormány.

A pályázatra külföldi sztárépítészek jelentkeztek. A zsűri elnöke Fürjes Balázs, egyes budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, társelnöke a Magyar Mérnök Kamara korábbi elnöke, Barsiné Pataky Etelka. A tagok között Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas opera-énekesnő, Eszenyi Enikő, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Schneller István urbanista, Budapest korábbi főépítésze, valamint a neves francia hídtervező, Michel Virlogeu szerepel.

A Duna fölött jelenleg 12 közúti és két vasúti hídon lehet átmenni. Észak felől dél felé haladva az első a Megyeri híd, délen pedig a legutolsó az M0-t a folyó fölött átvezető Deák Ferenc híd. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!