Előző
Következő
új cikk

Belföld

Náci tábornagytól idéz a PTE rektorjelöltje

Népszava|2017. dec 18. 18:50, frissítve: 2017. dec 19. 15:19
[A+ A-]

Shutterstock illusztráció

"Ne adj olyan parancsot, amit nem lehet végrehajtani" - olvasható Miseta Attilának, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorjelöltjének pályázatában. Az idézet Erwin Rommel náci tábornagytól származik, aki a Német Afrika-hadtest parancsnoka, majd a normandiai partraszálláskor a védekező német csapatok vezetője volt a második világháború idején. Az egyetem Szenátusa tagjainak többségét ez nem zavarta abban, hogy Misetát hétfőn hivatalosan is megválasszák a PTE rektorjelöltjének. Ha a döntést Balog Zoltán humánminiszter is jóváhagyja, Áder János államfő hamarosan kinevezheti az egyetem új vezetőjévé.

A rektorválasztást azért kellett kiírni, mert a PTE jelenlegi vezetője, Bódis József megbízása a második ciklusa után, jövő júniusban lejár, többé nem jelölhető. Az új vezető megbízatása 2018. júliusától 2022. június 30-ig szól. A rektori székre Miseta mellett még hárman pályáztak: Bachmann Bálint, a PTE műszaki karának dékánja (ő nem sokkal korábban visszavonta pályázatát), Betlehem József, az egészségtudományi kar vezetője, valamint Gábriel Róbert, a természettudományi kar dékánja (ő 2007-2010 között már volt a PTE rektora).

Az egyetem közleményében azt írta: Miseta Attila 1984 óta oktat a Pécsi Tudományegyetemen. 1995-ben szerzett PhD fokozatot, 2000-ben habilitált, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia Doktora. 2010-ben lett dékán az Általános Orvostudományi Karon. Más kitüntetések mellett az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés támogatásáért a Báthory István díjat is kapott, 2014-ben Pécs díszpolgárává választották.

Az Emmi megkeresésünkre mindössze annyit közölt: "a rektorválasztás az egyetemi autonómia része".

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa egyszerű többséggel Rovó László, az Általános Orvostudományi Kar professzorának pályázatát támogatta. Rovó szintén jövő június 30-tól veheti át az egyetem vezetését a most még hivatalban lévő Szabó Gábortól.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!