Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem alakít közös listát az MSZP és a DK

Népszava|2017. dec 20. 05:04
[A+ A-]

Három kritériumból kettő teljesült, ha úgy tetszik, sikerült megegyezniük a legkisebb közös rosszban – több forrásunk így értelmezte a sok hónapos huzavona után tető alá hozott MSZP-DK megállapodást. A két párt eddig mindössze abban értett egyet, hogy célszerű a 106 választókerületben koordinálni a jelöltállítás – ám a szocialisták szerint a kormányváltáshoz ezen kívül közös miniszterelnök-jelölt és közös lista kell, míg a DK mindenáron azt akarta láttatni, hogy a hatalomcsere feltétele a külön lista, külön címerfigura. A jelenlegi kompromisszum úgy szól: az MSZP és a DK egyaránt miniszterelnök-jelöltjének tekinti a PM-s Karácsony Gergelyt, illetve összehangolják, hogy kit indítanak az egyéni választókerületekben.

Más forrásunk csak fegyverszünetnek értelmezte a helyzetet, közjogilag nonszensznek nevezve, hogy két külön listának van egy közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely és a Párbeszéd még egy hétfői háttérbeszélgetésen nyilvánvalóvá tette: közös listát akarnak. A hírek alapján ebben továbbra is reménykednek.

A Népszava információi szerint Gyurcsány Ferenc pártja sokkal szerényebb igényekkel állt elő a választókerületek kérdésében. Az MSZP-é maradhat a 2014-ben elhozott óbudai választókerület, a csak a kamupártok miatt elbukott XVIII. kerület (egyébiránt Kunhalmi Ágnes kampányarc „körzete”), az egyik esélyes pécsi körzet is a szocialistákat illeti, és így tovább. A DK puhulásának okaként forrásaink két tényezőt soroltak. Az egyik, hogy a választókerületekben elkezdték mérni a párt potenciális jelöltjeinek támogatottságát, ami elmarad az MSZP-embereinek népszerűségétől és gyakorta a DK országos átlagától is (5 százalék a teljes népesség körében). A másik ok, hogy a Karácsony-Kunhalmi páros színre lépése óta helyi szinten az alapvetően összefogáspárti DK-sok nyitottak az MSZP felé.

A lista kérdésében azonban megkötötte magát Gyurcsány Ferenc pártja, ugyanis a jelenlegi választási rendszerben így több töredékszavazatot söpörhet be, azaz több képviselőt juttathat listáról a parlamentbe. Ez persze némiképp nehezíti a kampányt, hiszen tudatosabb választókat feltételez, akik tiszta fejjel voksolnak egy párt jelöltjére, és támogatnak egy másikat listán. Az ebből származó szavazatvesztést ellensúlyozhatja, hogy a közös miniszterelnök-jelölttel könnyebb mozgósítani, márpedig egy 60-65 százalék (4,9-5,3 millió ember) feletti részvétel esetén előáll a matematikai esély a kormányváltásra.

Két technikai megjegyzés: egyrészt az alku mindkét elemének része a PM, amelyik így egy-két helyen önálló jelölttel indulhat, másrészt Karácsony Gergely nem szerepel egyik párt listáján sem, jelezve, hogy egy remélt összefogás címerfigurája, amihez mindenki szabadon csatlakozhat. Mások szerint tegnapi a megállapodás is alakítható: érdemi népszerűségnövekedés esetén mégis előállhat a közös lista is.

N.B.Gy.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!