Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jegyben jár a BKK és a botrány

Népszava|2017. dec 20. 05:00
[A+ A-]

FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM

Egymást érik a zűrök a BKK online jegyértékesítési rendszere körül: a biztonsági hibák után ezúttal gyanús, átírt szerződések miatt
indulhat vizsgálat. Újabb vezetőt menesztettek a cégtől – értesült lapunk.

Személyesen fordult Tarlós István főpolgármesterhez Papcsák Ferenc, a BKK felügyelő-bizottságának elnöke mert aggályosnak tartja a BKK és T-Systems közötti, az online jegyvásárlási rendszerre vonatkozó szerződések egyes részeit, s nem zárta ki, hogy feljelentést tesz – értesült lapunk. Információink szerint a botrányt az robbantotta ki, hogy a két cég között megkötött szerződés nem egyezik azzal mint, amit a BKK igazgatósága megismert és megszavazott. Úgy tudjuk, pénzügyi vonatkozású tételekben változtak meg a szerződés egyes pontjai – a BKK kárára.

Noha az esetleges kár összege egyelőre nem ismert, az ügy súlyát jelzi, hogy több forrásunk is megerősítette: az esettel összefüggésben menesztették nemrégiben a BKK jogi igazgatóját, Sas Andrást. „Eddig vele vitették el a balhét" – fogalmazott egyik forrásunk. Árulkodó az is, hogy az ügyben feltűnően nagy a hallgatás: a BKK, a főpolgármester és a volt fideszes országgyűlési képviselő, Papcsák Ferenc sem reagált kérdéseinkre.

Informatikai hibák után most a pénzt keresheti a közlekedési cég

Informatikai hibák után most a pénzt keresheti a közlekedési cég

Érdemes megemlíteni, hogy Papcsák – aki egyúttal a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnöke – nem alaptalanul aggódik: a vonatkozó törvények szerint a gazdasági társaságok felügyelő testületeinek tagjai korlátlanul, vagyis teljes vagyonukkal és egyetemlegesen felelnek az ellenőrzési kötelezettségük megszegésével okozott károkért. Forrásaink szerint az ügyet eddig bizalmasan kezelték, még nem tárgyalta a BKK felügyelő bizottsága.

Nem ez az első botrány az online jegyértékesítési rendszer körül. Mint arról lapunk is írt, a nyáron egy hekker tárta fel, hogy súlyos biztonsági rések vannak a rendszeren, kiderült, több ezer felhasználó adata került veszélye, ráadásul kezdetben nem is a valódi felelősökön, hanem a hibát jóhiszeműen feltáró fiatalemberen akarták elverni a port. Kínos volt a cégek és a városvezetés számára az is, hogy kiderült: az egyik projektvezető egyszerre dolgozott a BKK-nak és T-Systems-nek is. A projektnek már vannak vezéráldozatai is: az összeférhetetlenségi ügy miatt menesztettek egy vezetőt, és aligha független a botrányoktól, hogy már nincs a cégnél a korábbi gazdasági igazgató, Horváth János sem.

A biztonsági hibák miatt Tarlós István még a nyáron vizsgálatot rendelt el a T-Systems-szel kötött szerződés ügyében. Ennek eredményét azonban egyelőre nem ismertette a nyilvánossággal.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!