Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A lóláb

Népszava|2017. dec 21. 06:11
[A+ A-]

Az izraeli kormánypárt, a jobboldali Likud nemzetközi igazgatója azzal dicsekszik, hogy információkkal segítette Orbán Viktor Soros-ellenes kampányát. Eli Hazan azt mondta a The Jerusalem Postnak, veszélyes embernek tartják Sorost, aki "tisztességtelen dolgokat csinál". Konkrétan: a 2015-ös választási kampány idején támogatást nyújtott egy Benjamin Netanjahu kormányával szemben álló izraeli szervezetnek. 2016 nyarán aztán a DCLeaks kiszivárogtatta a Nyílt Társadalom Alapítvány belső levelezését, amelyben egyes e-mailek kétségbe vonták az izraeli demokráciát. Ennek nyomán Izraelben kampány indult Soros ellen. A DCLeaksről kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat áll mögötte, de úgy tűnik, a Likudnak ez mindegy. Ha Netanjahu hatalmának megőrzéséről van szó, akár az ördöggel is cimborálnak - akkoriban úgyis éppen Barack Obama volt a fő ellenségük.

Összegezve: az oroszok Soros ellen ugrasztották az izraelieket, azok meg odadobták a csalit Orbánnak, aki ráharapott. Közvetett bizonyíték van rá, hogy a lélekmérgező kampányban az oroszok keze is benne van.

A Likud korifeusa elismeri, hogy Magyarországon antiszemita felhangja van a Soros elleni kampánynak. Azt is, hogy magyarországi zsidó vezetők kérték, ne beszéljen Sorosról. Sőt, azt is, hogy antiszemiták vannak Orbán pártjában, ami "probléma". Mindazonáltal úgy véli, hogy Orbánnal szót tud érteni, és a magyar zsidóknak Orbán támogatása az érdekük. Egészen más a helyzet a Jobbikkal, az ő esetükben Hazan nagyon aggódik, hogy "az antiszemita párt megalkuszik a magyar baloldallal". Így meg is érkeztünk az izraeli kormány egyre erősebben hangoztatott vádjához, miszerint Európában a baloldal antiszemita. Ezzel szemben az iszlámellenes szélsőjobboldal Izrael szerint teljesen rendben van.

Magyarországon a baloldali pártok nem Izrael-ellenesek, legfeljebb nem mindenben értenek egyet Netanjahuval. A Fideszben az izraeliek szerint is vannak antiszemiták, de ez a jelek szerint Jeruzsálemből nézve még mindig kisebb veszély, mint a baloldal. Az sem számít, hogy utóbbinak két fő ereje, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció hallani sem akar a Jobbikkal való együttműködésről. A lényeg, hogy Netanjahu és Orbán számíthatnak egymásra: közös ellenségük van, aki támogatja a hatalom útjában álló civil szervezeteket.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunk hétfői számában azt írta, hogy a diaszpóra és Izrael kapcsolata hosszabb távon fogja meghatározni a zsidó közösség fejlődését a világban, mint a Jeruzsálem státusa körül az elmúlt hetekben kialakult konfliktus. Hazant és a Likudot ez nem érdekli. Mint ahogy Orbánt sem, hogy pártjában Pócs Jánosok disznólkodhatnak. A hosszú távú érdekeket felülírják a választási szempontok - főleg, hogy vereség esetén korrupciós ügyei miatt, akárcsak Netanjahu, Orbán sem lehet biztos a zavartalan, békés öregkorban.

A fecsegő kedvű likudosnak köszönhetően megint többet tudunk arról, hogyan működik a világ. Kilóg a lóláb: minden a hatalomról szól, nem érdekes itt se a zsidóság, se a civil világ. Legkevésbé az igazság.

Horváth Gábor