Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ellenzéki pártok giga-büntetései - Megszólalt az ÁSZ

nepszava.hu|2017. dec 21. 13:47, frissítve: 2017. dec 21. 14:58
[A+ A-]

Az elnök, Domokos László - Fotó: Vajda József, Népszava

Ellehetlenítik az ellenzéki kampányt, újra lecsapott az ÁSZ - írtuk, miután ma már a Liberálisok jelezték, ők is "megkapták a magukét" az Állami Számvevőszéktől, olyannyira, hogy lehetetlenné válik számukra (is) a választási kampányuk finanszírozása. Az MTI-n keresztül az Ász is üzent. 

 Az Állami Számvevőszék csak az ellenőrzött szervezetek "észrevételezése" után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését - írják a közleményben.

A júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően 2017. december 18-án a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), december 19-én a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok), december 20-án pedig az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezése megküldte az érintetteknek. A második fél évre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is, a Fideszé és a KDNP-é nem. A pártok tizenöt napon belül észrevételt tehetnek, az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket - teszik hozzá a dokumentumban.

Arra is felhívják a figyelmet hogy 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.  Továbbá tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás. A tájékoztatás szerint a törvény arról is rendelkezik: ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni annak az értékét. Amennyiben ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg. A közlemény szerint az ÁSZ nem tesz mást, mint "hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához."

Juhász Péter, az Együtt elnöke ma sajtótájékoztatót tartott az ügyben: 

LMP: elképesztő az eljárás
Elképesztőnek nevezte az LMP társelnöke, Hadházy Ákos az Állami Számvevőszék (ÁSZ) eljárását, amelynek keretében 8 + 8 millió forintos bírságot helyezett kilátásba az ellenzéki párt számára, mert kevesli székházuk bérleti díját.
Hadházy Ákos elmondta, a bírság ugyan még nem lehetetlenítené el a pártot, mégis komoly összeg számukra, az eljárás pedig szerinte csak arra jó, hogy egyes médiumok hatalmas visszaélésekről számolhassanak be velük kapcsolatban.
Egy 260 négyzetméteres budapesti, XIII. kerületi lakást bérelnek. Az ingatlanért, amelyet maguk festettek ki, 2012 óta havi 400 ezer forintot fizetnek, amivel eddig nem volt problémája a számvevőknek. "Úgy tűnik, a Fidesszel minden rendben, az LMP azonban az egyik fő gátja a demokráciának" - fogalmazott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!