Előző
Következő
új cikk

Tudomány

A világ legnagyobb Gömböc-szobra a Corvin-sétányon

MTI|2017. dec 21. 14:12
[A+ A-]

MTI Fotók: Mohai Balázs

Négytonnás, 4 és fél méter magas, rozsdamentes acélból készült Gömböc-szobrot állítottak fel Budapesten a VIII. kerületi Nokia Skypark irodaház előtt. 

Ez a világ legnagyobb és első kültéri Gömböc-formájú szobra. A magyar leleményességnek állít emléket.

A krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú alkotás a Gömböc formájában egy olyan testet jelenít meg, amelynek megalkotása komoly kutatómunka eredménye. A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. A Gömböc sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik tízévnyi kutatás után találtak rá a Gömböc formájára, ezzel bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van.

A Nokia Skypark bejáratánál, mintha lebegne a vízen

A Nokia Skypark bejáratánál, mintha lebegne a vízen

Mára több ezer különféle Gömböc található több mint 50 országban. Az egyedi, sorszámozott darabok állandó kiállítási tárgyként láthatók a világ leghíresebb egyetemein és múzeumaiban, többek között Oxfordban, a Princeton Egyetemen, valamint a windsori kastélyban, míg a "könnyű" Gömböcök online is beszerezhetők.

A közönség az eddigi legnagyobb, 2 és fél méter magas Gömböc-szobrot a 2010-es Sanghaji Világkiállítás magyar pavilonjában láthatta.

A Corvin Gömböc a Budapesti Corvin-negyed környezetében folyó tudományos kutatómunkára is fel akarja hívni a figyelmet. A környéken található a Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai kara, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete és az ország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési laboratóriumával rendelkező Nokia Skypark is.

A Corvin Gömböcöt a Futureal-csoport megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!