Előző
Következő
új cikk

Külföld

Katalóniában marad a bizonytalanság

Népszava|2017. dec 22. 17:20
[A+ A-]

Carles Puigdemont FOTÓ: AFP / Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Az eredmények azt mutatják, hogy a madridi erőfitogtatás nem vezetett eredményre – véli a lapunknak nyilatkozó szakértő.

A várakozásoknak megfelelően a csütörtöki voksolással nem oldódott meg a katalán krízis. A társadalom továbbra is rendkívül megosztott, ezt mutatja, hogy a mandátumok számát tekintve a függetlenségpártiak nyertek, a szavazatok terén azonban az egység hívei arattak győzelmet (amennyiben a függetlenség egyoldalú kikiáltását és a katalán autonómia felfüggesztését egyaránt ellenző Podemost is ide számoljuk). A legtöbb szavazatot egyébként az egységet hirdető Ciudadanos párt katalán ága kapta. Mivel azonban a parlamenti többség számít, Katalónia továbbra is bizonytalan jövő előtt áll. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a függetlenségpárti tábor – amelynek vezető alakjai közül többen külföldre menekültek, mások börtönben vannak – milyen utat választ. A régió egykori első emberének a hangneme sem annyira radikális már, mint az ősszel.

Carles Puigdemont csütörtökön, késő este Brüsszelben állt a nyilvánosság elé. „A katalán emberek azt akarják, hogy Katalónia önálló köztársaság legyen. Mariano Rajoy terve nem működik, úgyhogy új megoldást kell találni a krízis megoldása érdekében” – mondta Puigdemont, aki korábbi ígéretéhez hűen nem zárta ki, hogy hazatér. Ezzel a börtönt kockáztatja, hiszen elfogatóparancs van ellene érvényben egyebek között lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt. Amint átlépi a spanyol határt, letartóztathatják.

A politikus dialógust sürgetett Madriddal, ám hangsúlyozta: azt akarja, hogy Belgiumban történjenek a tárgyalások, a spanyol fővárosba egyedül akkor megy, ha biztosítják számára a megfelelő „garanciákat” – írta az El País. A spanyol kormányfő pénteken azt üzente: a törvény keretein belül hajlandó tárgyalni. Ugyanazok a mondatok hangzanak el tehát, mint hetekkel ezelőtt.

„Rajoy számára kettős pofont jelentett a választás: a pártja egyfelől sokat veszített a népszerűségéből a Ciudadanosszal szemben, másfelől azokkal az emberekkel lesz kénytelen tárgyalni, akikkel nagyon nem akart” – mondta lapunknak Éltető Andrea az MTA-KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa, aki szerint a Ciudadanos a következő országos választáson akár a kormányzó Néppárt utódja lehet.

A szakértő úgy véli, fontos lenne, hogy mind a spanyol kormány, mind a függetlenségpártiak önrevíziót gyakoroljanak. „Ami Madridot illeti, azt az erőpolitikát, hogy letartóztatják a vezetőket és alkalmazzák az autonómia felfüggesztését jelentő 155. cikkelyt felül kellene vizsgálni, ezt mutatják legalábbis a csütörtöki szavazás eredményei. Az erőfitogtatás nem jött be” – mondta Éltető.

Ez csupán a kihívások egyike, hiszen január végéig meg kell alakítani a kormányt, a parlamentnek pedig meg kell szavaznia az elnököt. Nehezítő tényező, hogy a fontos vokssal bíró emberek közül egyesek börtönben vagy Brüsszelben vannak „Ha nem sikerül, áprilisban új választásokat kell kiírni. Kérdés, hogy ez vezetne-e valahova” – tette hozzá Éltető Andrea.

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!