Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem bénul meg Washington

Népszava|2017. dec 23. 05:35
[A+ A-]

Egyelőre január 19-ig van nyitva a pénzcsap. FOTÓ: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI

Az amerikai képviselőház és a szenátus is megszavazta a kormányzat további négy heti működtetéséhez szükséges pénzt, így európai idő szerint péntek hajnalban eldőlt, hogy a nap végén nem lesz kényszerleállás a szövetségi intézményekben.

Az Egyesült Államokban a költségvetési év fordulója nem december 31., hanem szeptember 30., és rendszeresen előfordul, hogy október elsején még nincs elfogadott költségvetési törvény a következő 365 napra. Ilyenkor szoktak rövidebb időtartamra szóló áthidaló jogszabályt alkotni, hogy addig se álljanak le a szövetségi intézmények, amíg a törvényhozók birkóznak egymással a következő költségvetési esztendő számoszlopai fölött.

Idén először december 6-ig szólt a felhatalmazás, azt a lejárat előtt meghosszabbították 22-ig, most pedig január 19-ig. Ez azt jelenti, hogy január 3-án a Washingtonba visszatérő képviselők, illetve szenátorok folytathatják az alkudozást a 2018 szeptember végéig szóló büdzsé ügyében.

A demokraták a szavazás előtt sikertelenül próbálták meg elérni, hogy a büdzsével való egyetértésük fejében a kormányzat védje meg a kitoloncolástól azokat a fiatal bevándorlókat, akik még gyermekként, illegálisan érkeztek a jobb élet reményében az Egyesült Államokba. Ez az Amerikában „álmodozóknak” nevezett, több százezer fős csoport ugyanis nemkívánatossá vált Donald Trump számára, és az elnök eltörölte az elődje, Barack Obama által nyújtott ideiglenes védelmet. Igaz, végleges döntés még nem született, Trump márciusig vár tartós megoldási konstrukciót a kongresszustól.

A republikánusokat ugyanakkor szerény mértékben kompromisszumra ösztönözte az a tény, hogy néhány nappal korábban sikerült elfogadni a kongresszusban az adóreformot, és nem akarták engedni, hogy az így keletkezett pozitív közhangulatot elrontsa a szövetségi kormány kényszer-leállásának a híre.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!