Előző
Következő
új cikk

Külföld

Észak-Korea komolyan fenyegetőzik

nepszava.hu|2017. dec 24. 08:59
[A+ A-]

Észak-Korea szeret erőt mutatni. FOTÓ: KCNA VIA KNS / AFP

Phenjan szerint a legújabb ENSZ-szankciók Észak-Korea ellen felérnek egy háborús cselekménnyel. A rezsim megfenyegette azokat az országokat, amelyek támogatták a büntetőintézkedéseket - írja az atv.hu az MTI nyomán.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangúlag szavazta meg a Washington által javasolt új szankciókat a legutóbbi észak-koreai rakétateszt miatt. Ezek szerint 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. Az előbbi mennyiségét az elfogadott határozat évi négymillió hordóban, a finomított termékekét pedig évi 500 ezer hordóban határozza meg. A határozat felszólítja az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 24 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást. A cél: megfosztani a phenjani rezsimet a vendégmunkások által hazaküldött pénztől. Az eredeti javaslatban 12 hónap szerepelt.

A phenjani külügyminisztérium vasárnapi közleményében úgy véli, hogy az Egyesült Államok retteg Észak-Korea nukleáris erejétől, és "egyre eszeveszettebbül hozza meg egyre szigorúbb szankcióit az ország ellen, és gyakorol rá nyomást".

Phenjan Észak-Korea szuverenitása súlyos megsértésének tartja a szankcióhatározatot, a Koreai-félsziget és a térség békéjét, stabilitását megsértő háborús cselekménynek, amelyet kategorikusan visszautasít.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!