Előző
Következő
új cikk

Külföld

Putyin fő riválisa egy napig volt elnökjelölt

nepszava.hu|2017. dec 26. 11:08
[A+ A-]

FOTÓ: DMITRY SEREBRYAKOV / AFP

Nem indulhat a márciusi orosz elnökválasztáson Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista és blogger – írja a Novaja Gazeta az orosz választási bizottság döntésére hivatkozva.

Az ellenzéki aktivista a döntés után egy rövid videoüzenetben a választás bojkottjára szólította fel támogatóit, valamint igazságtalannak nevezte a döntést, hozzátéve: Vlagyimir Putyin fél tőle, ezért nem engedi, hogy induljon a választáson - írja a Magyar Nemzet.

Bár Navalnij nagyon magabiztosan közölte többször is, hogy megméreti magát, a választási bizottság kijelentette: nem tudják őt felvenni az választási névjegyzékbe, mert büntetett előéletű.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Navalnij azzal érvel: aki nem ült börtönben, annak az orosz alkotmány megengedi, hogy jelöltesse magát. Ella Pamfilova, a választási bizottság vezetője, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja. A bizottság döntése értelmében Navalnij még 10 évig nem indulhat az elnökválasztáson, a hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és próbaideje miatt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!