Előző
Következő
új cikk

Külföld

Erdogan kemény intézkedésekkel szorítja ki "az árulókat"

nepszava.hu|2017. dec 27. 16:00
[A+ A-]

Erdogan a feleségével Tunéziába látogatott - Fotó AFP/KAYHAN OZER (ANADOLU AGENCY)

A török ügyvédek szervezetei arra figyelmeztetnek, hogy egy új kormányrendelet értelmében büntetlenséget kaphatnak azok, akik a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, a kormány vélt ellenségeivel szemben erőszakot követtek el. 

A török kormány korábban már felmentést adott minden hivatalos személynek, akik részt vettek a puccskísérlet elfojtásában, a vasárnap kiadott dekrétummal ezt a civilekre is kiterjesztik - írja a 24.hu a Reuters jelentésére hivatkozva.

A török ügyvédi kamarák szövetségének vezetője Recep Tayyip Erdogan elnököt szólította meg, azt kérdezve, tisztában van-e azzal, hogy mit tesz. Kíváncsi rá, hogyan előzik meg, hogy az emberek egymást lőjék le az utcán. Szerinte olyan rendelet született, ami lehetővé teszi, hogy büntetlenül lincseljenek és öljenek meg embereket.

Még Abdullah Gül volt elnök, Erdogan politikai szövetségese is aggodalmát fejezte ki, és közölte: reméli, hogy felülvizsgálják a rendelkezést, hogy megelőzzék a későbbi bajokat. Bár a kormány szerint a büntetlenségről szóló rendelkezés csak a kudarcot vallott puccskísérlet éjszakájára vonatkozik, a rendelet szövege nem határozza meg a dátumot.

Eközben a boszorkányüldözés-szerű tisztogatások is folytatódtak, egy másik vasárnapi rendelettel 2756 embert bocsátottak el állásából, azzal vádolták őket, hogy terrorista szervezetekkel tartanak fenn kapcsolatot. A terrorizmusvádat mindenkire rásütik, aki szembehelyezkedik a török kormányzattal. Erdogan szerint a kemény intézkedésekre szükség van, hogy kiszorítsák az „árulókat”. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!