Előző
Következő
új cikk

Külföld

Béke költözött a német belpolitikába

Népszava|2017. dec 28. 05:32
[A+ A-]

Fotó: AFP

Az Európai Unió reformjához kötné a német nagykoalíció megalakítását Sigmar Gabriel külügyminiszter. Az erről szóló egyeztetések jövő vasárnap kezdődnek.

Átmenetileg béke költözött a német belpolitikába, hiszen a politikusok év végi szabadságukat töltik, ám már javában zajlanak az előkészületek a jövő vasárnap, január 7-én kezdődő koalíciós egyeztetésekre. Ez még nem a konkrét koalíciós tárgyalás. Az egyeztetések során kell eldőlnie annak, képesek-e a további négy évi közös kormányzásra az uniópártok és a szociáldemokraták, a kormányprogram részletes kidolgozása csak ezután kezdődik el. Hubertus Heil, az SPD frakcióvezető-helyettese olyan feltételt fogalmazott meg a megállapodásra, ami biztosan nem nyeri el a CDU/CSU tetszését. Ugyan az alkotmány is rögzíti, hogy az oktatást érintő kérdések a tartományokra tartoznak, ám úgy véli, ezen változtatni kell, mert csak így lehetséges a digitális képzés elterjedése. Ez a kérdés már a Jamaica-koalíciót érintő egyeztetéseken is szóba került, ám a pártok – elsősorban az uniópártok ellenállása miatt – már akkor sem tudtak közös nevezőre jutni. Mindenesetre az SPD-nek konkrét eredményeket kell felmutatnia az egyeztetések során, mert az SPD küldöttjei január 21-jén rendkívüli kongresszuson döntenek arról, hozzájárulnak-e a konkrét koalíciós tárgyalások megindításához.

Más jellegű feltételekkel állt elő Sigmar Gabriel hivatalban lévő külügyminiszter. A szociáldemokraták volt elnöke az Európai Unió megreformálásától és a német egészségügyi rendszer átalakításától tenné függővé az új német kormány megalakítását – közölte a Bild napilap szerdai számában. „Amennyiben a kancellári hivatal továbbra is lesöpör az asztalról minden, az EU reformjára vonatkozó elképzelést, akkor nem jön létre koalíció az SPD-vel” – fejtette ki.

Az előjelek nem feltétlenül biztatóak. Az SPD-nél továbbra is sokan kételkednek a nagykoalíció folytatása kapcsán. Malu Dreyer, Rajnavidék-Pfalz szociáldemokrata miniszterelnöke a napokban a Bild am Sonntagnak elmondta: a nagykoalíció helyett a kisebbségi kormányt támogatja, vagyis azt, hogy az SPD kívülről támogassa az uniópártok alkotta kormányt. Ezt a megoldást azonban hevesen ellenzi Angela Merkel, aki inkább vállalná az előrehozott választást, mint a kisebbségi kormányzást.

Egyelőre valóban nem biztos, hogy négy év múlva rendezik majd meg a német parlamenti választást. Minden attól függ, hogy alakulnak a koalíciós egyeztetések. Igaz, ha nem járnak sikerrel, még mindig nem biztos az, hogy előrehozott választást rendeznek majd. A CDU-nál vannak olyan politikusok, akik nem elleneznék a kisebbségi kormány megalakítását, mások pedig úgy vélik, hogy újabb esélyt kell adni a Jamaica-koalíciónak, bár ez utóbbira végképp nagyon csekély az esély. A liberális FDP kiszámíthatatlan partnernek bizonyult a koalíciós egyeztetések során, a párt elvesztette hitelét.

Rossz hír a kancellár számára
A politikai bizonytalanság nagyon megtépázza a kancellár népszerűségét, így az ő érdeke az lenne, hogy minél hamarabb dűlőre jussanak a szociáldemokratákkal. Egy felmérés szerint a németek majdnem a fele óhajtja azt, hogy még a következő, 2021-ben esedékes parlamenti választás előtt adja át a helyét valaki másnak. A YouGov által készített felmérés szerint, amelyet a dpa hírügynökség idézett, a megkérdezettek 47 százaléka szeretné Angela Merkel idő előtti távozását. Ennél kevesebben (44 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy a kancellárnak ki kellene töltenie négy évre szóló megbízatását. Október elején még csak 36 százalék óhajtotta a kancellár idő előtti távozását.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!