Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ötcsillagos űrszállót építenének az oroszok

Népszava|2017. dec 28. 07:59
[A+ A-]

A nemzetközi űrállomáson csak profik lehettek. FOTÓ: Shutterstock

Fejenként mintegy 10,5 milliárd forintnak megfelelő összegért lehetne egy-két hetet tölteni az űrben turistaként, de aki akar, egy potom 5,25 milliárd forintos felárat is fizethetne, hogy tovább maradjon vagy hogy az űrben sétáljon – számol be a hvg.hu.

A Popular Mechanics beszámolója szerint az orosz űrügynökség terviben szerepel, hogy a Nemzetközi Űrállomáson ötcsillagos környezetben fogadják a vendégeket. Mindehhez saját lakrészt és panoráma kilátást, személyre szabott higiéniai felszerelést, kondizáshoz szükséges eszközöket valamint wifit is kínálnának. Emellett még űrsétálni is lehetne – természetesen egy profi űrhajós kíséretében.

Az űrturisták egy-két hetet tölthetnének el így az űrben, aminek ára potom 40 millió dollár (kb. 10,5 milliárd forint) lenne. Az árban nincs még benne az űrséta, valamint az, hogy szükség szerint nem csak egy-két hétig, hanem akár egy hónapig is ott lehet az illető. Mindezért plusz 20 millió dollárt (kb. 5,2 milliárd forint) kellene fizetni. Természetesen mindez fejenként értendő.

A beszámoló szerint az Orosz Szövetségi Űrügynökség nemrég arra készített terveket, hogyan lehetne minderre alkalmassá tenni a Nemzetközi Űrállomást. Ezek alapján egy 20 tonnás, 15,5 méter hosszú, 92 köbméteres toldalékot illesztenének hozzá. Ebben négy, egyenként 2 légköbméteres alvókabin, valamint két, hasonló méretű „higiéniai és orvosi” egység. Az alvókabinokban egy 228 milliméter, a „közös helyiségben” pedig egy 426 milliméter átmérőjű ablakon keresztül lehetne a Földet és az űrt csodálni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!