Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gond van a tűzvédelemmel az óvodákban és bölcsődékben?

Népszava|2017. dec 28. 14:15
[A+ A-]

Az országos hatósági ellenőrzési terv alapján szeptemberben és októberben átfogó tűzvédelmi ellenőrzést tartottak az óvodákban és bölcsődékben.

Az intézményfenntartók, vezetők és üzemeltetők a megelőző két hónapban konzultálhattak a tűzvédelmi hatóság képviselőivel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint ennek is köszönhetően viszonylag kevés hiányosságot tártak fel az ellenőrzések során.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek összesen 1783 hatósági ellenőrzést tartottak a bölcsődék, óvodák területén, amelyek során 3019 hiányosságot tártak fel. A hiányosságok megszüntetése érdekében a kirendeltségek 795 esetben hatósági felhívást, 63 alkalommal pedig kötelezést küldtek az ügyfeleknek.

Tizenhét esetben kellett tűzvédelmi bírságot kiszabni, összesen 730 ezer forint értékben.

A Lánglovagok.hu információi szerint viszont a katasztrófavédelem több helyen nem vagy nem megfelelően vizsgálta a rendelet által előírt tűzvédelmi szakember foglalkoztatását. Így olyan is előfordult, hogy száz fölötti gyermeklétszám ellenére felsőszintű tűzvédelmi végzettségű szakember nem volt, és ezért nem szabták ki az 50-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot, hiába írja elő azt kötelezően a vonatkozó kormányrendelet.

Visszatérő probléma az öltözőszekrényekkel és dekorációkkal telerakott folyosók kérdése. Az OKF a katasztrófavédelmi kirendeltségeknek nem tud egyértelmű iránymutatást adni, hogy menekülési útvonalnak minősülnek-e ezen közlekedők. Mert ha igen, akkor az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint tárolás nem lehetséges, ez azonban az óvodák és bölcsődék működésének ellehetetlenülését okozná.

Állandó probléma még a tűzoltó készülékek szabályos készenlétben tartása. Sokszor a falon jó magasra, nem ritkán az öltözőszekrények fölé helyezik a készülékeket, ahonnan az óvónőknek szükség esetén esélyük sincs levenni. Pedig léteznek tűzoltó készülék szekrények, amik alacsony magasságban is kellő védelmet nyújtanak az illetéktelen hozzáférés ellen.

Van olyan fővárosi óvoda, ahol még mindig ugyanaz a szabálytalanság tapasztalható, mint szeptember előtt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban nem volt hajlandó tájékoztatást adni az ellenőrzésekről, a sajtómegkeresés után három héttel csupán annyit írtak, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság válaszol. Az OKF azonban nagy nehezen csak egy hiányos országos statisztikával szolgált.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!