Előző
Következő
új cikk

Külföld

Előbb tüzel, aztán mérlegel a rendőr

Népszava|2017. dec 29. 05:35
[A+ A-]

Rendőrök, ne öljetek - a felirat Fotó: Max Herman/NurPhoto

Az amerikai rendőrök két és félszer gyakrabban nyitnak tüzet feketékre, mint fehérekre, latin-amerikaiakra egy kevéssel többször, mint fehérekre, és messze a legritkábban ázsiai gyökerűekre. Egyebek közt ezt állapította meg a VICE News hírportál, az ötven legnagyobb amerikai rendőrkapitányságtól beszerzett statisztikai adatok elemzése alapján.

A fő következtetés, hogy az eddig közkézen forgó adatokhoz képest több mint kétszer gyakrabban használnak a rendőrök lőfegyvert. Ha a tehát a média nem a hatóságok összesített adatait használja, hanem egyenként bekéri a helyi számokat, és összeadja őket, akkor sokkal magasabb számok jönnek ki.

Szintén kiderül a statisztikákból, hogy az eddigi feltételezésekhez képest jóval gyakrabban használ a rendőr lőfegyvert fegyvertelen személlyel szemben. A kapitányságok által szolgáltatott adatok szerint csak azok felénél volt lőfegyver, akiket egy rendőr meglőtt. Húsz százalékuknál találtak kést vagy hasonló tárgyat, további húsz százalékuknál egyáltalán nem volt semmilyen veszélyes eszköz, a többi eset leírása pedig erre nézve nem tartalmazott információt.

Az elmúlt időszakban voltak ugyan kezdeményezések a rendőri lőfegyverhasználat visszaszorítása érdekében – például alaposabb kiképzésben részesítették a rendőröket -, de Jeff Sessions, Donald Trump elnök igazságügyi minisztere nem támogatja ezeket a reformtörekvéseket.

Az ötven legnagyobb amerikai rendőrkapitányság beosztottai 2010 és 2016 között évi átlagban több mint ötszáz alkalommal lőttek meg embert, és további hétszázszor lőttek ugyan, de nem találtak. A rendőrök által meglőttek kétharmada élte túl az incidenst.

A VICE News cikke kitér arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben a rendőröket nem köti olyan utasítás, hogy az „intézkedés alá vont személynek” a lábára kell célozni, mert így mozgásképtelenné tehető, de nem sérülnek életfontosságú szervek. Valójában legtöbbször azt tanítják a rendőröknek, hogy célozzanak a testtörzs közepére.

Egyes esetleírásokból kiderül, hogy az első pillantásra nehezen áttekinthető helyzetekben - amikor másodpercek töredéke alatt kell dönteni – a rendőr hajlamos előbb tüzet nyitni, aztán jöhet a mérlegelés. Könnyen válhat valaki ártatlan áldozattá – elég egy rossz, félreérthető testmozdulat.

Így fordulhatott elő például, hogy Los Angelesben egy rendőrtiszt egy olyan 13 éves fiút lőtt meg – és bénított meg egy életre -, aki játékpisztollyal hadonászott. Baltimore-ban egy éjszakai bár előtti összetűzésnél pedig a rendőrök tévedésből agyonlőtték egyik szolgálaton kívüli kollégájukat, s három nőt megsebesítettek.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!