Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Új év, új veszélyek

Népszava|2017. dec 30. 06:11
[A+ A-]

Hol van már az a baljóslatú nyár, amikor a Fidesz vezetése felváltva üvöltötte a nagyvilágba, milyen forrongó ősz elé néz az ország, micsoda politikai zűrzavarba, utcai tüntetésekbe készülnek kergetni a félrevezetett népet Soros György fiókszervezetei. Itt az új év és azon töprengünk, vajon mi történhetett: soha ilyen békés őszünk nem volt, mint az idei. Valamit tennie kellett a kormánynak is, mert az mégsem megy, hogy egyszerre akarják elhitetni, óriási menekülthullám érkezhet bármelyik pillanatban, de ez az ország Európa legbiztonságosabb országa, a határkerítést meg hol meg kell hosszabbítani, hol meg nem. Mindegy, a lényeg csak annyi: fenn kell tartani a veszélyérzetet, a feszültséget a választókban, bármilyen komikus magyarázatokkal is.

De nagyot téved, aki azt gondolja, a kormány békésen belealudt a virtuális menekültrohamba. Készül itt más is, nem is kevés. A kormányszócső napilapban például azt olvassuk: fokozódik a Soros-féle civilszervezetek tevékenysége, a "politikai civilek"a választási kampányrendezvények megzavarására, a választási eljárás széttrollkodására buzdítanak. A tavaszi parlamenti szavazás legitimitását előre megkérdőjelező akciókkal akarnak megágyazni annak, hogy ne lehessen azok eredményét - nyilván a Fidesz győzelmét - elfogadni.

Ez még mindig csak propaganda. A kormány – minden jel szerint – megtalálta az új csodafegyvert, az Állami Számvevőszéket, amely oda csap, ahova köll. Az ellenzéki pártokat sújtó, a Jobbikot gyakorlatilag megsemmisítő, tiltott pártfinanszírozásért - plakáthelyek, olcsón bérelt pártirodák - kirótt büntetésekkel. Az ÁSZ pedig tegnap közzétette, hogyan ellenőrzi majd a következő hónapokban az adóhivataltól a közoktatáson, a levegő minőségén át az alapítványokig a teljes magyar világot. Mindezt persze a jogállamiság megerősítésének jegyében, a testület élén a párt korábbi parlamenti képviselőjével. Fellebbezésre nincs mód. Ha valakiknek nem tetszik valami, kimehet az utcára tiltakozni. Csak hogy forró legyen a tavasz, ha már az ősz nem lett az.

Friss Róbert