Előző
Következő
új cikk

Külföld

Borisz kabátja, Angela ajándéka - Görbe tükör 2017-ből

Népszava|2017. dec 30. 05:31
[A+ A-]

INSPIRÁLÓ TALÁLKOZÓ Számtalan vicc született Donald Trump és Angela Merkel washingtoni találkozójáról - FOTÓ: AFP/SAUL LOEB

Az idei esztendő nem tartozott a legvidámabbak közé a külpolitika szempontjából, de egyesek azért igazolták: van humoruk. A többiekről meg viccek születtek.

Komoly feszültség jellemezte 2017-ben Nagy-Britannia és Oroszország viszonyát. Theresa May brit kormányfő egy november közepén elhangzott beszédében keményen nekiesett Moszkvának, mint fogalmazott, a Kreml tevékenysége már a nemzetközi rendet fenyegeti. Ám épp e vészterhes időszakban fogadta decemberben az orosz fővárosban, öt év után először Szergej Lavrov külügyminiszter brit kollégáját, Boris Johnsont. Közös sajtóértekezletükön mindketten megcsillantották humorérzéküket. Amikor azt tudakolták tőlük, ilyen helyzetben mennyire képesek bízni egymásban, Lavrov azt mondta: annyira, hogy brit vendégét orosz hangsúllyal nevezi „Borisznak”.

Boris Johnson/AFP fotó

Johnson pedig azt közölte, ő annyira, hogy miután megérkezett az orosz külügyminisztériumba, a kabátját egy szobában felejtette, „az összes titkommal a zsebeiben”. Lavrov így replikázott: „Bízvást mondhatom, semmit sem találtam bennük”. Mire Johnson: „Aha... tehát már át is vizsgálta...”

Nagy-Britanniát idén is több terrortámadás érte. Ezzel viccelődni nem lehet, de a joviális britek még a legtragikusabb események során sem veszítik el nyers humorukat. A 2017 júniusában, a London Bridge-nél elkövetett gázolásos terrortámadás után, amelyben nyolcan meghaltak, 48-an megsérültek, egy kép keringett a neten, amely menekülő londoniak egy csoportját mutatta. Feltehetően egy pubból oldottak kereket, mert az egyik a helyszínről elfutó férfi kezében félig megtelt söröskorsó volt látható. Az egyik kommentelő megjegyezte: az angol nedűnek még a legdrámaibb pillanatban is minden cseppje kincs.

Felfokozott várakozások előzték meg Angela Merkel márciusi hivatalos washingtoni látogatását, hiszen Donald Trump amerikai elnök előzőleg számos bírálattal illette a német kancellárt, illetve azt a tényt, hogy Németország jóval nagyobb értékben exportál az Egyesült Államokba, mint amennyi az onnan származó import értéke. A vizitről még manapság is megjelennek újabb és újabb információk, a Politico brüsszeli hírportál például a napokban tette közzé: Merkel egy Szovjetuniót ábrázoló térképpel lepte meg az amerikai elnököt. Nem valami különleges, felbecsülhetetlen értékű portékáról van szó. A kancellár célja csak az volt, hogy felhívja vendéglátóját figyelmét arra, lehetőleg válogassa meg a barátait. Trump ugyanis nem egy ízben beszélt csodálattal Vlagyimir Putyinról, ráadásul az Egyesült Államok egyre kevésbé akar stabilizáló erőként fellépni komoly nemzetközi konfliktusokban. Nos, az azóta eltelt későbbi történések azt mutatják: az amerikai elnök nem igazán fogta fel a német vendég üzenetét.

A találkozóval kapcsolatban több vicc is napvilágot látott. Ezek közül idézzük fel az egyiket. Eszerint az amerikai elnök azt tudakolta a német kancellártól, miért olyan sikeres. Merkel erre azt válaszolta: ennek az a titka, hogy értelmes emberekkel veszi körül magát. Hogy bizonyságát adja ennek, felhívta Wolfgang Schäuble akkori pénzügyminisztert (időközben, a szeptemberi német választást követően a Bundestag elnökének választották meg), s azt a kérdést szegezte neki: az apád fia, de nem a testvéred. Ki az? Erre Schäuble azt felelte: „de hisz ez pofonegyszerű, én vagyok az”!

Wolfgang Schäuble/AFP fotó

Trumpnak megtetszett a módszer, így később alelnökének, Michael Pence-nek szegezte ugyanezt a kérdést, aki nem tudott válaszolni, ezért másnapra ígért reakciót. Barack Obama volt elnöktől kért segítséget, aki rögvest rávágta: „Ez pofonegyszerű, én vagyok!” Pence erre másnap büszkén mondja Trumpnak: „A megoldás: az apám fia, aki nem a testvérem, Barack Obama!” Mire az amerikai elnök: „Ekkora marhaságot! De hisz az Wolfgang Schäuble”.

Az év egyik legfontosabb külpolitikai eseménye Emmanuel Macron francia elnökké választása volt. Bár a kezdet kezdetén nagy népszerűségnek örvendett, eleinte gyorsan esett közkedveltségi mutatója, részben azért, mert túl komolynak tartották. Pedig állítólag nagyon is szeret viccelődni. Egy ízben SMS-ben tett fel kérdést egy miniszterének, aki zavartan ezt írta vissza: „Ki is vagy?” Mire Macron: „Ki lennék? Az elnököd!”

Macron felesége, a nála 24 évvel idősebb Brigitte számos nem éppen ízléses tréfa céltáblája volt. Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő természetesen nem hagyhatta volna ki a „poént”. Macron elnöki győzelmének értékelésekor elmondta, az új elnök fiatal, tapasztalt, és „egy szép anyukja segíti őt, aki a kezében ringatta, amikor még kis pólyás volt”.

Az év egyik legnagyobb kérdése az volt, mennyire befolyásolta Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztást. Robert Mueller különleges ügyész keresi erre a választ, ám továbbra sem látunk teljesen tisztán az ügyben. Az oroszok mindenesetre igyekezték elviccelni a kérdést. Április 1-jén a moszkvai külügyminisztérium Facebook oldalán azt javasolta a külképviseleteknek, hogy a következő hangüzenetet tegyék fel üzenetrögzítőjükre: „Ha politikai ellenfelének akar üzenni egy orosz diplomata által, nyomja meg az 1-es gombot. Ha orosz hackereket kíván felbérelni, nyomja meg a 2-es gombot. A 3-as gombot pedig akkor nyomja meg, ha az országában zajló választást akarja befolyásolni”.

VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCNA

VARÁZSLATOS TELJESÍTMÉNY Kim Dzsong Un állítólag sík talpú bőrcipőben mászta meg a 2700 méter magas Pektu-hegyet - FOTÓ: AFP/KCNA

Miközben a világ attól tart, mikor sodorja nukleáris háborúba a világot Kim Dzsong Un, az észak-koreai diktátorról kiderült, hogy valóságos divatdiktátor, hiszen olyan bő szárú nadrágot visel, amilyet rajta kívül senki más. Egy másik felvétel tanúsága szerint síktalpú cipővel mászott meg egy havas hegyet, amilyenre legfeljebb csak egy varázsló lehet képes. Az év első felében több hétre nyoma veszett a kis vezérnek, ami igencsak felkeltette az amerikai humoristák figyelmét „Valószínűleg több időt kell szánnia családtagjainak kivégzésére” – közölte David Letterman. Conan O’Brien egy műsorában szintén a kis vezérről emlékezett meg, méghozzá annak ifjúkoráról. Elmesélte, hogy Kim Dzsong Un fellépett a Pomádé című musicalben. „Itt ismerte meg első feleségét, Olivia Newton Dzsongot”. Phenjan nukleáris fenyegetéséről is születtek viccek. Jimmy Fallontól származik a következő idézet. „Japán és Dél-Korea megrémült az újabb sikeres észak-koreai rakétakísérlettől. A két országot meglepte a phenjani teszt. Ám a legjobban Észak-Koreát lepte meg, hogy a kísérlet sikeres volt”.

A Brexit humora

A Brexit ugyan sokak számára roppant kellemetlen következményekkel jár, s láthatóan a gazdasági növekedést is lelassítja, a britek azonban nem lennének britek, ha nem szemlélnék némi humorral a történéseket. Több honlapon bukkant fel az a „nyílt levél”, amelyet a Downing Street 10 írt a Mikulásnak. „Kedves Mikulás! Amint azt Ön is tudja, 2019. március 29. után nem hiszünk önben. Ám ez után is a lehető legszorosabb kapcsolatot kívánjuk fenntartani. Ezért elvárjuk, hogy ugyanolyan ajándékokkal lepjen meg, mint korábban. Közzétesszük, milyen ajándékokat akarunk. (Az igazat megvallva csak most kezdtük el összeállítani a listát.) Vegye figyelembe, hogy már nem tudja a hagyományos módon célba juttatni az ajándékokat, mert ellenőrizni fogjuk határainkat”.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!