Előző
Következő
új cikk

Belföld

Minden iskolában kötelező lesz a HIT! – Háborúra készülünk?

nepszava.hu|2017. dec 30. 08:31
[A+ A-]

A budapesti Hermina út 23. alatti általános iskola udvara (1949) – a nyolcosztályos iskolát 1946-ban vezették be FOTÓ: FORTEPAN/KOVÁCS MÁRTON ERNŐ

A lopakodva visszatérő  múltat idéző kép ellenére valójában a XXI. századról, annak is 2017. esztendeje végéről van szó, ugyanis az óév utolsó munkanapján, a karácsonyi szünetben érkezett levél az iskolavezetőkhöz, mely szerint jövőre minden intézményben kötelezően bevezetik a HIT-et. A hírt pénteken este L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője osztotta meg a Facebookon.

„Ma kaptunk egy hivatalos emailt a HIT kötelező bevezetéséről, iskolatípustól és fenntartótól függetlenül. Azt jelenti a rövidítés, hogy Honvédelmi Intézkedési Terv. 2018.június 30-ig kell elkészíteni, beküldeni, és naprakészen tartani.

Új fogalmak vannak benne, amelyek a közneveléshez eddig nem kötődtek, pl. meghagyási jegyzék, védelmi igazgatás, megyei, fővárosi védelmi bizottság (MVB), helyi védelmi bizottság (HVB), gyorsított képzések elrendelése a köznevelésben, Szervezeti Irányító Csoport (SZICS), menekítés, dokumentummentés, jelentési kötelezettség, beérkezési normaidő, KMR (Különleges Működési Rend)... stb. Megtudtam, hogy én, mint iskolavezető vagyok felelős az intézményre háruló honvédelmi és a válságkezelés katonai vonatkozású feladatainak a megszervezéséért és végrehajtásáért... akkora dokumentum, hogy a végére sem értem...

Elképesztő... Tényleg ez a legfontosabb feladat most a köznevelésben?! Vagy lemaradtam valamiről, és világháború lesz? Így kívánjunk boldog új évet 2018-ra? Milyen évünk lesz?

Ma mindenki megkapta, gondolom, hogy így készüljön közoktatási intézményvezetőként, 2018-ra.”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!