Előző
Következő
új cikk

Sport

Egy villanyszerelő a darts új világbajnoka

nepszava.hu/MTI|2018. jan 2. 11:47
[A+ A-]

Rob Cross és Phil Taylor - Fotó AFP/Tolga Akmen

Az angol Rob Cross nyerte Londonban a  darts-világbajnokságot, miután az újév első napján a döntőben 7-2-re legyőzte a sportág legendáját, a 16-szoros világbajnok, pályafutása utolsó versenyén szereplő Phil Taylort.

A fogadóirodáknál Taylor volt valamivel esélyesebb, azonban a 27 éves Cross fantasztikus játékkal jutott el a fináléig, az elődöntőben a szakértők szerint minden idők egyik legjobb mérkőzésén 6-5-re győzte le a címvédő és világelső holland Michael van Gerwent.

Az első három szettben a londoni Alexandra Palace közönsége döbbent csendben figyelte, ahogy a 20. helyen kiemelt Cross átgázol a legendán (167-ről és 153-ról is kiszállt), a negyedik játszmára azonban feljavult az 57 éves Taylor játéka és szépített. Az ötödik szett elképesztően kezdődött, Taylor egyetlen dobásra került attól, hogy kilenc nyílból befejezze, de képtelen volt kiszállni végül, ezt Cross meg is bosszulta és behúzta a negyedik játszmát. A fantasztikusan kiszállózó Cross ellen egyszerűen nem volt ellenszer, s könnyedén diadalmaskodott.

Cross - aki polgári foglalkozása szerint villanyszerelő - csak 2016-ban szerezte meg a Pro Tour-kártyát.

Az 1,8 millió font (630 millió forint) összdíjazású viadalon 24 országból 72 játékos indult, a győztes Cross 400 ezer fonttal (140 millió forint), a második Taylor pedig 170 ezer fonttal (59,5 millió forint) lett gazdagabb.

Rob Cross pubokban játszott, Bristolban dolgozott mint villanyszerelő, és kerületi, városi bajnokságokban indult - írja az őrségváltásról az Index. - Nagyon tehetséges volt, így barátai unszolására indult el 2016 januárjában a BDO-világbajnokság selejtezőjében, ahonnan a 64-es táblára jutott, de onnan egyből kiesett.

2017-ben indult be igazán a karrierje, négy versenyt is nyert, egyre feljebb került a világranglistán, a vb-t a huszadik helyen kezdte. Legyőzte Michael van Gerwent, akit tavaly csak nagyon kevesen tudtak. Az abszolút esélyest ugyanolyan magabiztosan küldte haza, ahogy Taylor ellen nyert a döntőben. Egy új csillag született, az ember, aki méltó utóda lehet Phil Taylornak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!