Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Új területeken mérnek a mobil traffipaxok

nepszava.hu|2018. jan 2. 15:51
[A+ A-]

A fix traffipax marad - Forrás: police.hu

Átcsoportosítják a rendőrök a mobil traffipaxokat, az autóutak helyett ebben az évben a lakott területekre koncentrálnak. 

2018-ban kevesebbszer lehet majd autóutak és autópályák felüljáróiról, hídjairól sebességet mérő rendőrökkel találkozni - adja hírül a 112Press. Az értesülés Papp Károly országos rendőr-főkapitánynak arra az utasítására támaszkodik, hogy 2018-ban nagyságrendekkel kevesebb alkalommal vezényelnek rendőröket sebességmérésre az autópályák, autóutak, osztott pályás utak hídjaira, felüljáróira. E helyeken a fix telepítésű sebességmérő berendezések továbbra is működnek. Annak ellenére sokan áthajtanak ezeken a pontokon a megengedettnél nagyobb sebességgel, hogy tábla figyelmeztet rájuk.

A vezess.hu gyűjtése szerint a tavalyi év első hat hónapjában a 365 darab fix és 160 mobil készülékből álló traffipax-hálózat 192 682 személyautó-gyorshajtást rögzített, teherautók és buszok esetében ugyanez a szám: 3734. A fél év alatt 6,582 milliárd forint bírságot szabtak ki a rendőrök.

Az autóutakról és autópályákról inkább lakott területekre, illetve fokozottan balesetveszélyes, jellemzően kétsávos utakra vezénylik az állományt. Ennek oka, hogy lényegesen veszélyesebb a lakott területen belüli 20 százalékos sebességtúllépés, mint az olyan osztott pályás szakaszon, ahol sem szembejövő forgalom, sem gyalogos forgalom nincs.

Az átcsoportosítás azoknak jelent rosszat, akik szeretnek odalépni a gázpedálra lakott területen belül is. A gyalogosok, kerékpárosok minden bizonnyal másként fogadják ezt a hírt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!