Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Egy magyar nábob

Népszava|2018. jan 3. 06:07
[A+ A-]

Méltatlannak érzem, ahogy Mészáros Lőrincet támadják, illetve ahogy gúnyt űznek a felcsúti polgármesterből. Ennek oka a magyar átok: az irigység. Nem bírjuk elviselni, ha a tehetség, az ész a szerencsével karöltve sikert sikerre halmoz.

Igazi hollywoodi történet az övé. Egy kis Fejér megyei település, Felcsút gázszerelője, aki 2007-ben még egy csődközeli, veszteséges kisvállalkozást vezetett, tavaly pedig már a leggazdagabb magyarokat felsoroló listákon az első tízbe küzdötte fel magát. A keményen dolgozó kisember 2017-ben becslések szerint már jóval 100 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkezett, és cégeinek száma is meghaladta a százat. Ez a szorgalmas ember tavaly is minden hónapban vett egy-két vállalatot, és a vasútépítéstől az atomerőmű-beruházásig, az élelmiszeripartól az idegenforgalomig már szinte minden fontos ágazatban megvetette a lábát.

Ez az egyszerű, de egyenes ember nyíltan beszélt sikereinek titkairól is. Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal vallom, "csak tiszta forrásból", és ki ismerhetné jobban Mészáros Lőrincet, mint Mészáros Lőrinc. Tőle pedig megtudhattuk: ahhoz, hogy valaki például megötszörözze a vagyonát egy év alatt, szorgalomra, szerencsére és némi barátságra van csupán szükség. Igaz, ez a barát történetesen Orbán Viktor miniszterelnök, de mindez mit sem érne, ha a felcsúti polgármester - ismét saját bevallása szerint - nem lenne okosabb Mark Zuckerbergnél, a Facebook atyjánál is.

Azon kár gúnyolódni, hogy Lőrinc mester momentán nem tudja, milyen céget vásárolt aznap, vagy mennyi volt a bevétele. Az ember feje nem káptalan. Én például mire leérek a boltba, a felét elfelejtem annak, amit a feleségem rendelt.

Csak a barátját, Orbán Viktort sajnálom. Azért egy kicsit fájhat neki, hogy míg neki a saját bevallása szerint szinte semmije sincs, a Lóri ilyen sokra vitte.

Bihari Tamás