Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kísért a múlt - Öt napja tüntetnek Iránban

Népszava|2018. jan 3. 05:31
[A+ A-]

Az ország több pontján összevonták a rendőri egységeket Fotó: DPA

Öt napja tartanak a tüntetések a perzsa államban, s a megmozdulások egyre véresebbé válnak. Már 21 személy vesztette életét a nem javuló életszínvonal miatt kitört zavargásokban.

Hatalmi viszályhoz is vezethet a mostani iráni tüntetéshullám. Hasszan Rohani elnök elismerte, részint jogosak a tüntetők követelései, s a kormány nem teljesen ura a helyzetnek. Egyben bírálta a rezsim keményvonalasait. A kormány válságülésén megértést követelt a megmozdulásokon résztvevők számára, szerinte a tüntetéseket esélyként kell felfogni.

Teljesen másként viszonyul az eseményekhez a perzsa állam ultrakonzervatív vallási vezetője, Ali Hamenei. Megfogalmazása szerint a tüntetéshullámot az ország „ellenségei” robbantották ki. „Az ellenség egységbe kovácsolódott, s minden eszközüket, pénzüket, fegyvereiket, titkosszolgálatukat arra használják fel, hogy problémákat okozzanak Iránnak” - hangzott az iráni állami televízióban elhangzott közleménye. Hamenei első ízben foglalt állást a csütörtök óta megmozdulásokkal kapcsolatban. A tiltakozások már az egész országra átterjedtek. Elsősorban a magas munkanélküliség, az áremelkedések miatt vonultak utcára az emberek. A tüntetők azt kifogásolják, hogy a perzsa állam hatalmas összegeket költ a szíriai, illetve a jemeni háborúra, valamint az Izrael elleni propagandára, miközben az életszínvonal vajmi keveset javult. Iránban nagy a csalódottság amiatt, hogy a 2015-ben az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal megkötött nukleáris megállapodás után sem javult a gazdasági helyzet, pedig a megegyezés nyomán megállapodtak a perzsa állammal szembeni nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáról.

Az Egyesült Államok és Izrael lelkesen támogatja az egyre véresebbé váló megmozdulásokat. Az iráni állami televízió beszámolója szerint hétfőről keddre virradóra újabb kilenc személy vesztette életét a tüntetésekben, Irán középső, nyugati és déli részén. A legtöbben, hatan, Iszfahan tartományban haltak meg, ahol hat tüntetőt öltek meg. Dorudban, ahol már a hétvégén is ketten haltak meg, egy balesetben vesztette életét egy idős ember és egy kisgyermek. Összesen már 21-en haltak meg az öt nap óta tartó megmozdulásokban. Az ILNA hírügynökség szerint már 450 embert tartóztattak le. A közösségi oldalakon terjedő hírek szerint több városban a rendőrség éleslőszert használt a tüntetőkkel szemben. Az állami hírközlő szervek erről hallgatnak, a televízió szerint éppen egyes tüntetőknél van fegyver.

Félő, hogy a tüntetéshullámot, a 2009-es megmozdulásokhoz hasonlóan, a hatalom vérbe fojtja.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!