Előző
Következő
új cikk

Külföld

Embercsempészettel vádolják a Csíki Sör tulajdonosát

nepszava.hu|2018. jan 3. 08:39, frissítve: 2018. jan 3. 11:47
[A+ A-]

A Csíki sör bódéja a Millenárison - Forrás: Csíki sör/Népszava

A Magyar Nemzet tudomására jutott: Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban.

A lap birtokában lévő periratok szerint Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Utóbbiak állampolgársága nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

A tettenérés után Lénárdot letartóztatták, a lányok tanúk lettek, ugyanakkor gyanúsítottak is tiltott határátlépés vétségéért. Lénárd ügye súlyosabb bűncselekménynek számít, mivel külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. A férfi amerikai állampolgárságú menyasszonya februárban kifizette az ötvenezer dollárnyi (13 millió forint) óvadékot. Szabadlábra helyezése után azonban Lénárd András eltűnt az Egyesült Államokból. Ügyvédje 2001. június 13-án arról tájékoztatta a bírót, hogy védence Kanadában tartózkodik, és sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt. A bíró azonnal letartóztatási parancsot adott ki a féfi ellen, annak nincs nyoma a periratban, hogy később esetleg ezt visszavonta volna.

Lénárd András azóta Csíkszeredában él amerikai feleségével.Emlékezni nem akar, azt mondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen gondol vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Bezárt Budapesten a Székely bolt
Az Aulich utcai Székely Bolt Facebook-bejegyzésben tudatta vásárlóival, hogy bezárja kapuit - vette észer az Index. A posztban nem indokolták a döntést, csak annyit közöltek, hogy végleg bezárnak, és megköszönték a vásárlóknak az eddigi bizalmat. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!