Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az ajatollah visszavág

Népszava|2018. jan 4. 05:32
[A+ A-]

Kormányzati szervezésben harciasan kiállnak Hamenei mellett Fotó: AFP/Mohammad Ali/Marizad

Ezrek vettek részt Irán városaiban a hatalom által szervezett demonstrációkon, hat nappal az ellenzéki utcai tiltakozások kezdete után.

Ellentámadásba lendült szerdán az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah: kormányzati mozgósítás nyomán az ő arcképét magasba emelve és iráni zászlókat lobogtatva Iszfahan, Abadan, Horramsar, Kermansah, Ilam, Gorgan, Kum és több más városban biztosították tömegek támogatásukról a teheráni vezetést, és követeltek „halált az amerikai zsoldosokra”. Az állami tévé egyenes közvetítésében azt skandálták, hogy nem hegyják magára vezetőjüket, és az Egyesült Államokat, Izraelt, valamint Nagy-Britanniát vádolták a múlt héten kirobbant zavargások szításával.

Az eredetileg a gazdasági nehézségek, a romló életkörülmények miatt kezdődött, de később politikai hatalomváltást is követelő tüntetések során legkevesebb 21-en vesztették életüket, több száz ember őrizetbe vettek. Irán 2009 óta nem látott ekkora méretű ellenzéki tiltakozási hullámot.

A kormánypárti tüntetések előtt néhány órával Hamenei – akit személyében is támadtak és távozását követelték a tiltakozók - „Irán ellenségeit” vádolta felbujtással. Hamenei állításának mintegy alátámasztásaként a felbujtó azonnal testet is öltött: Borudzserd megyében szerdán egy igazságügyi tisztségviselő a Tasznim hírügynökség szerint azt közölte: őrizetbe vettek egy európai állampolgárt, akit „európai titkosszolgálatok képeztek ki, és aki a lázongókat vezette”. Az őrizetbe vett személy állampolgárságát nem közölték.

Donald Trump amerikai elnök ugyancsak szerdán látta elérkezettnek az időt egy újabb Twitter-üzenetre, amelyben azt közölte: Irán „nagy támogatásban” fog részesülni az Egyesült Államok részéről „a megfelelő időben”. Egy másik alkalommal az elnök azt a fordulatot használta Iránnal kapcsolatban, hogy „itt az ideje a változásnak”. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kérte a Biztonsági Tanács összehívását, hogy a nemzetközi közösség biztosítsa támogatásáról az iráni tüntetőket.

„Fel akarjuk erősíteni az iráni nép hangját” - fogalmazott Haley, és ugyanakkor „teljes képtelenségnek” minősítette azokat az állításokat, hogy külföldről ösztönzik az elégedetlenséget.

Megszólalt Genfben Zeid Raad al-Husszein, az Egyesült Nemzetek emberi jogi főbiztosa is. Felszólította Iránt, hogy biztonsági erői szüntessék be az erőszakot, tartsák tiszteletben a tüntetők emberi jogait, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának a jogát.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont azt hangsúlyozta Ankarában: Törökország ellenzi, hogy Benjámin.Netanjahu izraeli kormányfő és Donald Trump amerikai elnök támogatja az iráni kormányellenes tüntetéseket. Ankara számára fontos Irán stabilitása, és reméli, hogy az összecsapások mihamarabb befejeződnek – hangsúlyozta Cavusoglu.

Egy régi név: Pahlavi
„Hol vagy, Reza?” - hangzott fel többször az elmúlt napokban az ajatollahok hatalma elleni iráni tüntetéseken. A megszólított személy, az Egyesült Államokban élő, jelenleg 57 éves Reza Pahlavi a fia a néhai Mohammed Reza Pahlavi iráni sahnak, akit 1979-ben űztek el a Khomeini ajatollah inspirálta iszlám forradalom során. A mostani iráni ellenzéki demonstrációknak nincs kiemelkedő vezető személyisége, és – tekintettel arra, hogy csaknem négy évtized elteltével jórészt feledésbe merültek a sah uralmának árnyoldalai - a monarchisták felvetik, térjen vissza az egykori uralkodó fia.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!