Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Matolcsy elmagyarázta, miért nem tartozik az állam

nepszava.hu|2018. jan 4. 12:31
[A+ A-]

Matolcsy György (Fotó Népszava/Molnár Ádám)

A nemzeti bank elszámolásaiban megjelent ugyan a 2826 milliárd forintos tétel, amellyel az állam a nyugdíjpénztári átlépések miatt tartozik, Matolcsy György most mégis elmagyarázta, hogy valójában miért nincs tartozás.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium után a jegybank is megerősítette: semmire sem számíthatnak már a volt magánnyugdíjpénztári tagok az államtól - írja a hvg.hu. A téma azután került elő, hogy egy MNB-jelentésben többen kiszúrtak egy 2826 milliárd forintos tételt, ami a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból származik. Az NGM úgy reagált, hogy nincs tartozás. Az MSZP-s Tóth Bertalan ezután arra kérte Matolcsy Györgyöt, hogy tisztázza a helyzetet.

Matolcsy azt mondta: mindez csak statisztika, valahol el kell ugyanis számolni az államháztartási adatokban a pénzeket, amelyek a magánnyugdíjpénztári tagok átlépésekor kerültek az államhoz.

- Tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek – írta válaszában a jegybankelnök. - Azokra, akik kiléptek a magánnyugdíjpénztárból, pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint akik sosem voltak tagok. Matolcsy György szerint „az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik”.

Mindez a HVG szerint azt jelenti, hogy maradt egy halvány ígéret arra, hogy amikor az érintettek nyugdíjba mennek, több nyugdíjat kaphatnak. Csakhogy mivel nincsenek egyéni számlák, a kormány pedig már elköltötte a pénzt, senki nem tudja, hogy ez hogyan válhat valóra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!