Előző
Következő
új cikk

Külföld

Berlinre figyel egész Európa

Népszava|2018. jan 5. 05:33
[A+ A-]

Fotó: Jörg Carstensen/DPA/AFP

A német uniópártok és a szociáldemokraták vezetése is derűlátóan nyilatkozott a szerda esti megbeszélésről, amelyen a vasárnap induló nagykoalíciós egyeztetéseket készítették elő. Azt emelték ki, hogy optimisták a tárgyalások sikerét illetően. A CDU/CSU és az SPD frakcióvezetői megegyeztek „azokról a tartalmi és szervezési feltételekről, amelyek lehetővé tehetik a január 7-én kezdődő egyeztetések sikeres lebonyolítását”.

Martin Schulz, az SPD elnöke azt közölte, „nagyon koncentráltan és célorientáltan” dolgoztak és „jó alapot teremtettek a közös munkához”. A szociáldemokrata politikus kifejtette, megállapodásra jutottak például arról, hogyan zajlik majd az egyeztetés az egyes munkacsoportokban, s mely témákat érintik. Az SPD részéről 13 politikus vesz részt az egyeztetéseken, ők csütörtökön tárgyaltak a további stratégiáról.

Az már most körvonalazódik, hogy az egyik legkényesebb témának a migráció ígérkezik. Erre utal, hogy a három pártvezető, Angela Merkel kancellár, a CSU-t irányító Horst Seehofer, illetve Schulz külön egyeztettek Thomas de Maiziere szövetségi és Joachim Herrmann bajor belügyminiszterrel, illetve alsó-szászországi kollégájukkal, a szociáldemokrata Boris Pistoriusszal. Külön megbeszélések zajlottak Peter Altmaier pénzügyminiszterrel is. Seehofer reményét fejezte ki, hogy stabil kormányt hoznak létre az SPD-vel.

Az „előegyeztetéseket” tehát kölcsönös udvariaskodás jellemezte, de még jó pár hét telhet el, amíg kiderül, lesz-e német nagykoalíció. A pártok a közvélemény-kutatások alapján megállapodásra vannak ítélve. A legújabb felmérések ugyanis alátámasztják azt az aggodalmat, amely szerint a bizonytalan belpolitikai helyzet leginkább a jobboldali radikális Alternatívát (AfD) segíti. Az INSA 13 százalékon mérte, a GMS ügynökség pedig 14-en. Az SPD számára intő jel, hogy őket viszont a két iroda 19,5, illetve 20 százalékon mérte, ami néhány tized százalékkal elmarad a szeptemberi választási eredményétől.

Ami a menetrendet illeti, a vasárnapi kezdés után, a jövő héten intenzív konzultációkat tartanak, mert január 12-re meg kell egyezniük, hajlandóak-e a közös kormányzásra. A szociáldemokraták erről az SPD rendkívüli, 21-én esedékes kongresszusán hoznak döntést. Ha a folytatás mellett döntenek, 22-től megkezdődhetnek a konkrét tárgyalások. Ezúttal nem terveznek olyan részletes koalíciós szerződést, mint négy éve: akkor 200 oldalas programot fogalmaztak meg. Optimális esetben az SPD tagsága február közepén dönt arról, vállalják-e az újabb négyéves nagykoalíciós kormányzást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!